PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

2010/04/29

Putkiremontti pikatoimituksena

Tämän taloyhtiön putkiremontin aikataulu oli seuraavanlainen:
Uusi isännöitsijä aloitti 2006 kesäkuussa. Kuntoarvio valmistui ennen vuoden loppua ja 29.11.2006. saatiin päätös remontin suunnittelun aloittamiseksi ylimääräisessä yhtiökokouksessa.

Hankesuunnitelma valmistui ja se hyväksyttiin ylimääräisessä yhtiökokouksessa elokuussa 2007. Hankesuunnitelmassa olivat hallituksen valitsemat pääurakoitsijoiden tarjoukset ja suunnittelu- ja valvonta-arviot, sekä muut lisätyöt kokonaissummina. Mitään vaihtoehtoja ja materiaaleja tai kalusteita ei esitelty. 
Talossa tehtiin siis tarjouspyyntöjä varten hankesuunnitelma ja itse työ tilattiin ns. kokonaisurakkana. Kokouksessa hyväksyttiin remontin lainamäärä ja sen aloittaminen. 
Remontti aloitettiin alakerran yleisissä tiloissa marraskuun lopulla 2007. Remontin toteussuunnitelmaa ei esitelty osakkaille, tuskin sitä laajemmin edes tehtiin sillä urakoitsija suunnitteli työtä sitä tehdessään. Hankesuunnittelua varten vain muutamassa asunnossa oli käyty paikanpäällä katsomassa.

Asukasinformaatio
27.11.2007 oli asukastilaisuus, jossa ei ollut laattoja eikä kalustevaihtoehtoja esillä.
10.12.2007 oli asuntokohtainen katselmus, jossa asukkaan piti olla paikalla. Laattoja tai kalusteita ei ollut vieläkään nähtävillä, vaikka näin oli luvattu. Ennen joulua laatat ja muutamat kalusteet ilmestyivät alakerran pimeälle käytävälle. Niistä piti valita ja tehdä tilaus 4.1.2008 mennessä.
Laatat olivat yhtä lukuun ottamatta marmoripintaisia ja vain yksi valkoinen, kohokuvioitu pinnaltaan. Kalusteet olivat vanhanaikaisia. Lyhyt hana mm. kuului urakkaan ja pitkävartisen sai lisähintaan (keittiöön). Lyhyt ei sopinut pienten asuntojen keittiöön, koska altaat olivat peräkkäin. Valikoima ei ollut aiemmin kuvissa esitettyjä, vaan RTV:n varaston ylijäämää. 

Työ alkoi asunnoissa
Remontti aloitettiin asunnoissa 7.1.2008. Asukkaille selitettiin lisämaksuasioita ja viitattiin sopimuksen sisältöön ja osa joutui maksamaan ylimääräistä laatanpoistosta, vaikka työ oli vastaanotettu urakkana! Alkupään asukkaat joutuivat hoitamaan oman asuntonsa laattavalinnat pikaisesti henkilökohtaisilla yhteydenotoilla. Vesilinjat eivät kulkeneet oletetulla tavalla ja se viivytti työskentelyä. Yhdessä asunnossa työmiehet saivat ison vesivahingon aikaiseksi juuri ennen asunnon valmistumista, ja sen korjaaminen jäi vakuutusyhtiölle.  
Loppupäässä ehdotettuja laattoja ei riittänyt kaikille, koska niiden valmistus oli jo lopetettu. Kun sauma-ainetuottajaa vaihdettiin, joutuivat asukkaat uudelleen valitsemaan myös saumojen värit.
Koko urakan ja sen jälkeisen ajan koko hallitus ei ollut mukana päätösten teossa, asukkaiden tiedottamisessa, työn seurannassa eikä laskujen valvonnassa. Laina nostettiin toukokuussa vain pari kuukautta ennen remontin päättymistä. Lainaa nostettiin liikaa, koska sen kuluja ei seurattu ja valvottu.

Remontti valmistui heinäkuussa 2008.
Päätöksestä remontin aloittamiseksi se valmistui 1,5 vuodessa. Seuraavassa yhtiökokouksessa hallituksen puheenjohtaja kielsi puhumasta putkiremontista mitään! Jos pyysi myöhemmin selvityksen remontin lopullisesta hinnasta, isännöitsijä lähetti vuoden 2007 hankesuunnitelmalaskelman.

Älä toimi näin, älä hanki putkiremonttia kuin sikaa säkissä! 

Ei kommentteja: