PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

2010/08/01

Sattumaa vai yleinen tapa toimia

Voiko salama iskeä kahdesti samaan paikkaan
Toimin edellisen taloyhtiöni julkisivuremontin aikana hallituksen jäsenenä. Tuolloin Tiivi Oy uusi taloon ikkunat.
Työ ei sujunut vaikeuksitta ja ikkunat olivat puutteelliset. Ikkunoista puuttuivat mm. ”äänieristekasetit”, joita laitettiin palasina jälkikäteen paikoilleen. Osa ikkunoista avautuu yhä ulospäin ja kaikki ikkunat eivät ole samaa sarjaa. Asunnossani tehtiin 18 erilaista korjaus- ja/tai tarkistuskäyntiä. Jälkipyykkiä pestiin pitkään.
Valvoja-suunnittelijana toimi silloin sama mies kuin täällä putkiremontissa. Hetken epäilin, ostanko tätä asuntoa ollenkaan? Suhtauduin häneen aluksi epäillen, mutta silti pidin aiemmin tapahtunutta yksittäistapauksena. Kun hän oli passiivinen selvittämään tapahtuneita virheitä täälläkin, aloin uskoa, että se on yleinen käytäntö alalla tai ainakin hänellä!

Piiri pieni pyörii
Edellisessä taloyhtiössäni tuolloin isännöitsijänä toiminut mies irtisanottiin remontin jälkeen tehtävistään ja myös toimistosta, jossa hän työskenteli. Hän perusti oman toimiston erään toisen isännöitsijän kanssa, joka tässä taloyhtiössä oli irtisanottu kavallusepäilyjen takia. Edellisessä taloyhtiössäni julkisivuremontin maalauksen tuolloin suoritti firma, joka tällä suoritti käytävämaalaukset tänä vuonna maaliskuussa.

Hallituksen on toimittava vakuuttavasti
Muutin juuri, kun entisessä talossani oli aloitettu putkiremontin suunnittelu ja hankesuunnittelua esiteltiin. Siellä muisteltiin edellistä remonttia ja suunnittelutyö aloitettiin lauseella: "Valvojasta oppii!"
Tässä talossa, mihin muutin, putkiremontti oli jo pidemmällä. Kun olen verrannut näiden kahden talon remontin suunnittelua ja toteutusta, hämmästyin miten erilaiset ne olivat! Keskeiseksi tekijäksi muodostuvat hallituksen, valvojan ja isännöitsijän teot ja tavat ennen ja jälkeen remontin sekä suunnittelun puutteet (joista maksettiin). Ja täällä vain hankesuunnitteluun pohjaava remontti, josta ei tunnu löytyvän mitään papereita.

Erityisen tärkeää on puheenjohtajan ja hallituksen osallistuminen asioiden valvontaan ja tarvittaessa kykyyn vaatia kunnollista lopputulosta ja muutosta asioihin. Isäntänä pitää olla talossa, eikä kysyä "ohikulkijoilta", mitä mieltä olette....
Kyllähän remonteissa virheitä sattuu, mutta miten ne selvitetään ja korjataanko niitä ja kuka päättää mitä oli tilattu! Siinä ero.

Ei kommentteja: