PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

2011/05/26

Taloyhtiökulttuurin muutos

Onko taloyhtiöiden hallinnon autoritäärisyys ja kokousten jäykkyys niiden omaksi pahaksi kääntynyt näytelmä, jonka roolin osakkaat suorittavat, mitään ajattelematta, mitään tajuamatta ja huokaisten helpotuksesta, kun niissä ei ole pakko käydä? Pitäisikö niiden käytäntöjä hieman arkistaa ja puhua asioista oikeilla nimillä. Keskeistä on vastuuvapauden myöntämisen perusteet, jos hallitus ei mitään kerro.

Taloyhtiön rappiotila johtuu sen osakkaiden välinpitämättömyydestä, pitkäaikaisen vallan tuomasta hallinnon sokeudesta ja autoritäärisistä vanhakantaisista tavoista olla keskustelematta kaikkien asukkaiden kanssa talon ongelmista. Lisäksi lakeja ei noudateta (harva taloyhtiön hallitus niitä tuntee) eikä demokratiaa tunneta.

Osakkaat ovat tietämättömiä hallinnon todellisesta hierarkiasta ja osakkaiden tasavertaisuudesta ja omista vaikutusmahdollisuuksistaan suoranaisen diktatuuurin edessä, jonka mm. itse olen remontin yhteydessä kokenut.
Eriarvoisuus on hyvin silmiinpistävää jos taloyhtiö tarkoittaa vain muutamaa rappua tai ryhmää, joiden asioita hallitus ylläpitää pysyen sokeana muiden asukkaiden tai rappujen asioille. Kyse ei ole vain remontin tuomista ongelmista vaan talon muuttuneiden elämäntapojen aiheuttamien ja sen asukkaita arvostavan kulttuurin puutteesta.

Taloyhtiön tavoitteet
Taloyhtiöllä pitää olla muitakin tavoitteita kuin remontit. Niitä kutsutaan strategiaksi siitä, minkälaisessa talossa haluamme asua ja miten me kaikki voimme osaltamme olla mukana sitä kehittämässä. Ehkä pelkät pihatalkoot eivät ole riittävät vaan yksilöiden tavat ja toiveet tulisi huomioida muutenkin. Taloyhtiön tulee osoittaa esim. tiedotuksella että se arvostaa asukasaktiivisuutta. Eräissä taloyhtiöissä kiinteistöalan lehtiä saavat lukea kaikki ja näin toivotaan tiedon lisäävän viihtyvyyttä ja yhteistyötä kaikkien kesken.

Tulevaisuudessa uskotaan, että taloyhtiöpalvelut ovat samankaltaisia kuin nykyään esim. vanhustentaloissa, joissa tuotetaan korvausta vastaan yksilöille jotain ekstraa ja talot erikoistuvat eri palveluihin. Putkiremontin suoritus ei kauan riitä myyntivaltiksi, vaan taloja tullaan arvioimaan muilla arvoilla.

Ei kommentteja: