PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

2011/05/22

Tulevaisuuden työmaat

Olen saanut paljon vastauksia alan ihmisiltä. Kukaan ei ole sanonut, että onhan alalla lait ja sopimusehdot, joita pitää noudattaa! Se on seikka, mitä olen eniten ihmetellyt!
Ja kun vastaosapuoli, - taloyhtiökään ei lakeja noudata, on korjausrakentaminen kuin villiä puuhastelua. Kyllä taloyhtiöiden pitää harkita omaa osuuttaan nykymenosta ja olla tarkempia.

On sovittu vain remontin teosta ja sen jälkeen kaikkiin vikoihin sanotaan, se (mm. seinien oikominen) ei kuulunut urakkasopimukseen! Työtapojen, tekijöiden ja materiaalien muuttaminen työselosteiden ja sopimusten vastaiseksi on yleinen kulujen säästökeino. Taloyhtiöiden valvojat eivät sitä vaadi jos taloyhtiön hallinto ei siitä piittaa, tai jopa kun tarkempaa suunnittelua (tai raja-arvojen määrittämistä jopa hankesuunnittelussa) ei ole tehtykään. Miksi voimallisia keinoja ja valheita (tai vaikenemista) käytetään vastuun kiertämiseen, vaikka näistä asioista on lakeja, joita työmailla tulisi noudattaa? YSE, joka mainitaan remonttisopimuksessa määrittää kuitenkin jo yksinkin laadun ja sen vaatimat toimet mm. materiaalien suhteen kaikille osapuolille.

Tulevaisuuden tavat
Antaako uusi asunto-osakeyhtiölaki todellisuudessa lisää mahdollisuuksia talojen hyväksikäytölle, kun sitä rakennusalan asiantuntijat jo kauan ovat tulkinneet alan näkökulmasta lähtien. Tehdäänkö taloyhtiöistä alan suojatyökohteita, joilla me asukkaat lähinnä elätämme rakennusalan työvoimaa? Meidän oikeuksiamme tasavertaiseeen lopputulokseen ei kunnioiteta, kun sattuu vielä sijainen amatööritekijä juuri sinun asuntosi työmaalle laatoittamaan, ammattilaisten ollessa kalassa! 
Tuleeko osakkeenomistajan tulevaisuudessa omalla ovellaan maksaa ylimääräistä myös työmiehille, jos ei halua tyytyä ”normaaliin työn jälkeen”!

Ei kommentteja: