PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

2014/02/06

Taloyhtiöremonteissa tehdään valmiiksi vanhaa

Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori puhui radiossa mielipiteenään, että korjausrakentamisessa tehdään valmiiksi vanhaa. Koska alalla käy kauppa, ei ole ollut tarvetta kehittää uusia menetelmiä ja tuotteita, saadakseen palveluja kaupaksi.

Tuotevalmistajien vanhat varastot
Hyötyjiksi ovat päässeet suunnittelijoiden ja valvojien lisäksi myös tuotevalmistajat ikiaikaisten 1980- luvun kerrostalomallistojensa kanssa (onkohan niitä vielä paljon varastoissa jäljellä?). Remontoidaan jo valmiiksi vanhaa, vähän sen mukaan miten luottavainen tilaajaosapuoli on, ja mitä kaupan varastossa on tarjolla. Jopa se, että sauma-laastitkin ovat eritasoisia, huomataan vasta jälkikäteen. Korjausrakentamisessa on hyötyjien markkinat.

Sama hinta, eri lopputulos
Paljonko teillä maksoi putkiremontti, on kysymys joka naapuritalolta kysytään? Myynti-ilmoituksista näkee, mitä kaikkea naapuritalo sai lähes samaan hintaan. Putkiremontti voi sisältää naapureilla samalta urakoitsijalta parinkympin neliöhintalisänä lämmitysjärjestelmien muutoksia, koko taloyhtiösaunan uusimisen, rappukäytävien maalausta, sähkölaitteiden ja valaistuksen parantamista yms.
Taloyhtiö ottaa halvimman ratkaisun, eikä ymmärrä koko remontin sisällöstä ja sen mahdollisesta laadusta mitään. Nuorempi väki on nähnyt hienoja sisustusohjelmia eikä ymmärrä, mitä vanhaa kamaa tänne kannetaan? Tyytyväisimpiä ollaan taloyhtiöissä, joissa tarjotaan kahta eri hintaluokkaa olevia laattoja, kaapistoja ja hanoja tai että taloyhtiö tekee vain vesieristeeseen saakka ja osakkaat hankkivat omat remontoijat kylpyhuoneen loppuunsaattamiseksi. Ulkonäkö on kuitenkin osakkaan myyntivaltti, eivät vesieristeet!

Mutta onko valittu asianmukaiset tuotteet?
Onko ala kiinnostunut siitä, miten kylpyhuoneet toimivat? Miten tuotteet ja rakenteet, joita asennetaan, toimivat käytännössä?
Esimerkki kosteiden tilojen kansistoista. Sama kansisto, jota kritisoin vesiseisottajaksi ja rummuksi, näkyy yleisten tilojen vessoissa. Luulen, ettei sitä ole tarkoitettu suihkukansistoksi, koska siinä olevat reiät jäävät lattiatason yläpuolelle. Vesi ei valu sisään, vaan jää seisomaan kansiston reunalle, koska reuna on alempana. Siihen kertyy parissa vuodessa kalkkihärmää, vaikka kuivaisi aina seinät ja lattiat käytön jälkeen. Se valitaan halvan hinnan takia.
Taloyhtiömme yhteissaunan pesuhuoneen lattialaattojen liukkaus on yleinen valitusaihe. Ne on hankittu rautakaupan poistoista. Saumalaastit ovat samaa sekundaa kuin minulla, joista minä valitin heti niiden valmistuttua. Ne ovat tummuneet rajusti varsinkin katon rajasta. Siivooja pesee niitä tolulla ja valittaa!
Samaan pesuhuoneeseen lisättiin toinen suihku, mutta vierekkäiset suihkut eivät toimi yhtä aikaa!? Oraksen halvin perussuihku vuotaa muulloinkin kuin suihkun aikana. Kaarevat suihkutangot ovat katkenneet jo monilta. Peilikaappi on sellainen, mihin mahtuvat paranajovälineet ja hammasmuki, ei mitään suurempaa. 

Uudet järjestelmät
Aina kun näytetään perheiden kylpyhuoneita, kaikki paikat ovat täynnä tavaraa. Uudet säilytysratkaisut loistavat pienten kerrostalokylpyhuoneiden kohdalla poissaolollaan. Miksi järjestelmät eivät kehity?
Kylpyhuonelaattojen suorastaan ärsyttävä määrä on ikuinen trendi ja seinien ainoa vaihtoehto. Ratkaisuksi esitän yhteistä hyväksyttyä  kiinnitysjärjestelmää (sinne laattasaumoihin), minkä voisi remontin yhteydessä asentaa seinään. Kisko, johon voisi kiinnittää kaappeja ja pyyhetelineitä yms. Siihen kiinnitettäviä mallistoja tuottajat voisivat tarjota lisähintaan asukkaille. Jokainen saisi oman makunsa mukaista ja lompakolleen sopivaa.

Jos tehdään suurempi korjaus, tulee sen hyödyttää omistajia myös asunnon arvonnousulla. 

Ei kommentteja: