PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

2014/03/15

Taloyhtiöremontit ovat kuin kunnan työmaita

Taloyhtiöille tarjotaan kaikki mahdolliset korjaukset, vaikka niistä ei olisi apua. Niitä perustellaan kiinteistöjen arvonnousulla. Tosiasiassa remontit parantavat vikoja vain osittain. Usein ne tuottavat uusia häiriöitä ja toimimattomuutta.

Huono remontointi huonontaa talon rakenteita 
Kun taloyhtiöitä korjataan, saadaan uusia vikoja aikaan paljolti tilaajaosapuolen täyden tietämättömyyden ja säästämisen takia. Hankitaan osaremontteja tai halpoja ja huonosti suunniteltuja remontteja, joiden vain uskotaan korjaavan jotain. Kukaan ei kerro etukäteen mahdollisista huonoista vaikutuksista mitään, pääasia on, että jotain saadaan myytyä.   
Remontin jäljiltä jää vikoja, kun tilaaja ei osaa yhdistää mm. ilmastointia lämmitykseen ja julkisivun korjaamiseen (ovat energian säästöä). Puutteellisia osia yritetään korjata lisää, ja pian koko talo on yhtä mössöä, missä mikään ei toimi kunnolla! 

Mitä yhteistä on kouluilla ja taloyhtiöillä?
Taloyhtiöiden remontteja voi verrata kunnan koulujen korjaamisiin. Ajan kanssa kehittyneet rakennusalan toimintatavat ovat siirtyneet uuteen ympäristöön, taloyhtiöihin. Vuosien varrella on tehty korjauksia, jotka ovat epäonnistuneet, tai niistä on jäänyt uusia vikoja. Tulevaisuudessa niiden korjauksia ihmetellään samoin kuin koulujen korjaamisia, joiden tarkastukset kertovat karua totuutta monivuotisista korjaamisten tuomasta
toimimattomuudesta.  

Nimet julkisesti esille
”Rakentamisen laatupulmiin kyllästynyt Kiinteistöliitto haluaisi kokeilla julkista pelotetta. Talojen rakentamisesta ja huollosta vastanneiden nimet näytille isoon seinäkylttiin, niin ohikulkijakin näkee ketä saa tämän talon kunnosta kiittää. 
Kouluja, päiväkoteja ja asuntoja jatkuvasti piinaavat kosteus- ja homeongelmat saataisiin kuriin, jos kaikkien rakennushankkeesta vastanneiden nimet olisivat julkisesti esillä. Näin uskoo Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen. Hän haluaisi rakennuksiin takaisin vanhan ajan messinkikyltit, joissa luki talon suunnittelijan nimi. 
– Ammattiylpeys joka vaiheessa voisi olla paras ratkaisu laatuun niin uudis- kuin korjausrakentamisessakin, kun kyltti seinässä kertoisi vastuussa olevien tiedot, Harri Hiltunen uskoo.”

Minä ehdotin aiemmin blogissani, että kylpyhuoneisiin tulisi laittaa korjaajan nimi -merkintä seinään. Tämän ehdotukseni urakoitsija oli merkinnyt oikeuteen viemissään papereissa kunniaansa loukkaavana. 

Ei kommentteja: