PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

2010/07/30

Remontin lisätyölaskut

Joskus urakoitsijat lähettävät lisälaskuja remonttiin liittyvästä ”ylimääräisestä työstä” tai ”lisämateriaalista” asukkaille tai taloyhtiölle.
Taloyhtiöremontissa tilaajaosapuoli on taloyhtiö ja sopimukset allekirjoittaa hallitus. Asunto-osakeyhtiölain mukaisesti hinnoittelu tehdään tasavertaiserinä osakkeenomistajien kesken. Se on lain mukainen hinnoitteluperuste. Kaikki muu maksuliikenne on urakan ulkopuolista lisätyötä. 
Jos "lisätöistä" ei ole tehty erillistä sopimusta yksittäisen osakkeenomistajan kanssa, niitä ei tarvitse maksaa. Sitä ei urakoitsija voi yksipuolisesti määrätä.
Mutta on ilmeistä (kuten täällä) että tietämätön hallitus hyväksyy sellaisen sopimuksen, joka antaa urakoitsijalle vapaat kädet lisälaskujen tekoon, ja hallitus vaikenee yhteistyön merkiksi, salaamalla sopimuksen sisällön!

Tietämättömiä vedätetään
Kun taloyhtiö ei valvo remontin valmistumista ja sitä toimitaanko remontissa sopimusten mukaisesti, jäävät osakkaat selviytymään yksin. Osakkaat saadaan helposti uskomaan lisämaksujen kuuluvan taloyhtiön (laittomaan) sopimukseen. 
Ristiriita asunto-osakeyhtiölain ja alan villien tapojen välillä on ilmeinen. Urakkahintaisessa remontissa, tilausvahvistuksen saatuaan, rakennuttaja pyrkii minimoimaan kustannuksia käyttämällä halvempia sopimuksen vastaisia materiaaleja ja lisäämällä saataviaan erilaisilla  lisämaksuilla. 
Tietämätöntä ja johdateltavissa olevaa taloyhtiötä on helppo vedättää. Kuin yhteisestä sopimuksesta taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä vahvistavat salailun tarpeellisuutta pitämällä asiakirjat piilossa. Kukaan ei valvo eikä tiedota, ovatko kaikki keinot ja valinnat työselosteiden ja sopimuksen mukaisia! 

Laskuerittely
Remontin lisämaksu tulee maksaa vain, jos sen osakas on itse erikseen sopinut tai/ja se on taloyhtiön vaihtoehtona tarjoama mahdollisuus.
Jos lisälaskun saat, pyydä siitä laskuerittely. Kotitalousvähennykseen tällainen lasku kelpaa, jos siinä on mainita mitä asuntoosi on tehty, mitä ja kuinka paljon materiaaleja on käytetty ja miten ne ovat vaikuttaneet hintaan. Työn osuus prosentteina ei riitä, vaan pitää olla kaikki kulut. Sellaista tilaajaa ei tarvitse hyväksyä kuin Asunto - Osakeyhtiön Asukkaat eikä Taloyhtiö. Taloyhtiön maksuliikenne hoidetaan isännöintitoimiston tai vastaavan kautta, ei urakoitsijalle.
Kuluttajasuojalain 8 luvun 25§:n momentin mukaan kuluttaja on velvollinen maksamaan laskun vasta erittelyn saatuaan.

Ei kommentteja: