PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

2010/05/21

OHJE 7: Asukasseuranta putkiremontin aikana

Eräissä taloyhtiöissä on asukkaista koottu valvontaryhmä seuraamassa remontin aikaisia tapahtumia. En tiedä miten he käytännössä toimivat. Kokemusteni pohjalta voisin suositella seuraavia asioita.
- Ennen remontin alkua, ota kuvia kylpyhuoneestasi ja tarkasta seinien suoruus. Mittaa seinät, ei tiedetä pieneneekö huone vai suurenee tai onko se alunperinkään alkuperäisten piirrosten kokoinen tai mallinen.
- Kuvaa asuntosi ulko-ovi sisä- ja ulkopuolelta lähinnä alakulmista. Ovista kuljetaan ahtaassa rapussa niin läheltä, että niiden kulmat menevät rikki. Työmiehillä roikkuu joka taskusta työvälineitä ja heillä on karkeat kengät jaloissaan. Kuvaa seinät ja kulmat kulkuväylältä kylpyhuoneeseen. Korjausvastuuta on vaikea todistaa ilman valokuvia! Minulla eteisen tapetti oli sotkuinen ja täynnä naarmujälkiä ja pari naapuria ihmettelee yhä korjaamattomia ulko-ovien kulmiaan.

Pidä päiväkirjaa tapahtumista
- Ota kuvia eri työvaiheista. Joskus valvojakin tekee niin, kuten oma valvojamme edellisellä työmaallaan.
- Merkitse muistiin kaikki tapahtunut, mitä puhutaan ja väitetään, varsinkin jos jotain sotkuja esiintyy. Alalla selitellään jälkeenpäin kaikenlaista ja kirjalliset merkinnät ovat silloin tärkeitä. Jos asunnossasi et pääse itse käymään, sovi oman rapun väen kanssa vuoroista ja miten toimitte. Tai ehdota taloyhtiölle omat valvojat, jotka käyvät kierroksella joka päivä. Ovissa olevien lappujen tiedot voi poimia ylös, niihin merkitään, kuka tekee työmaalla mitäkin.
- Asunnoissa laattatoiveiden toteuttamista kannattaa valvoa tarkasti, niissä tapahtuu paljon virheitä. Laitetaan väärän värisiä laattoja seiniin tai asennetaan jotain väärinpäin. Laatoitus saatetaan tehdä vauhdilla painamalla laattojen vastakkaisista kulmista niin, että seinä näyttää kyntöpellolta. Jopa putket unohtuivat yhdestä asunnosta kokonaan ja asia huomattiin vasta kun koko linja oli valmis.
Talon toisessa päässä eräs mies tuli katsomaan asuntonsa tekeillä olevaa laatoitusta ja totesi, ei kelpaa, tehkää uusiksi! Se uusittiin.
- Jämäkät tatuoidut miehet ovat hyviä valvojia. Lainaa suvusta tai tuttavalta isokokoinen mies, kun jotain menee pieleen.
Minulle oli yllätys, kun sähkömies oli rikkonut ostamani lampun. Minun piti asettaa itse uusi kupu paikoilleen, siten vastuu sen rikkoutumisesta siirtyi minulle! Sähkömies oli erikoistunut peilikaappien sähkötöihin.

Kirjaa nimet ylös
- Kysy aina nimi henkilöltä joka tekee vesieristeen, laatoituksen ja sauma-aineet. Kuka laittaa pöntöt ja vetää hanat? Sinulle väitetään myöhemmin, että paras laatoittaja teki laatoituksen, vaikka sen olisikin tehnyt kesäharjoittelija tai keikkatyöläinen. Urakoitsijan päälaatoittaja ei ehdi tekemään kaikkea ja hän lomailee välillä. Minun kylpyhuoneeni seinät laatoitti työmies, joka maalasi ja teki sekalaisia tehtäviä työmaalla. Häntä avustivat kouluikäiset harjoittelijat.

Valita kirjallisesti
- Valvoja ei valvo remontin tekoa tai yksittäistä asuntoasi, hän valvoo jotain ihan muuta. Se kannattaa häneltä kysyä ennen remontin aloittamista. Kun pyydät käymään, hän ei välttämättä tee mitään, ei vastaa, eikä edes yritä selvittää asiaa. Jäät siihen luuloon, että hän selvittää asiaa. Soitat ja kysyt, miten asia etenee ja hän mutisee jotain.
- Tee kaikki kirjallisena ja vaadi kirjallinen vastaus kaikkiin asioihin, joita esität. Anna kopio siitä hallitukselle. Hallitus ei saa jäädä ulkopuolisena seuraamaan, mitä ammattilaiset puuhaavat. Lopullinen vastuu on heillä.
- Jos putkiremontin puolivälissä kukaan hallituksen jäsenistä ei tiedä, maalataanko remontissa samalla rappukäytävät tai uusitaanko jotain muutakin, hallitus ei tiedä mitä on tilannut ja on ostanut sian säkissä. Se ei valvo työn suorittamista, tasavertaisuuden toteutumista tai kanna vastuutaan varojen käytöstä, mitkä heille asunto-osakeyhtiölain mukaan kuuluvat!

Urakoitsijan neuvot
Urakoitsijan kuuluu jättää asukkaille neuvot puhtaanapitoon. Jos lattialämmitys on asennettu, ihmisen lisäksi pitää kuivat seinät ja lattiat kylvyn jälkeen! Yleinen oletus nykyisten aineiden huonoudesta johtuu siitä, että tehdään halvoilla aineilla, joiden huokoisuus ja karkeus ovat sellaiset, että ne likaantuvat helposti. Myöhemmin syytetään, että kaikki viat johtuvat ”asukkaan elämäntavoista”, jolla tarkoitetaan että sotket itse saumat ja kaakelit tai ”kastelet seiniä suihkussa käydessäsi?” Minulla on enemmän siivousvälineitä kylpyhuoneen puhtaanapitoon kuin ihmisen pesuun. Olisikohan aika muuttaa materiaaleja ja kehittää uusia ratkaisuja seinä- ja lattiapintojen remontointiin. 

Ei kommentteja: