PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

2010/04/05

3. osa: Vuosi remontista, välinpitämättömyyttä ja kunnianloukkausuhkailua

Yhtiökokouksessa ei putkiremontista saa puhua
Kokous oli lähinnä kinkerilukutilaisuus. Kaikkea ei edes luettu läpi. Ihmettelin ääneen, miksi putkiremontista ei puhuta kokouksessa? Puheenjohtajan ja isännöitsijän taholta esitettiin, että voit puhua lopuksi ”muissa asioissa”. Tämä oli merkitty esityslistaan kokouksen päättämisen jälkeiseksi kohdaksi... Isännöitsijä sanoi, että sinulla ei ole oikeutta kysyä sopimusten sisällöistä. Olisin mm. tiedustellut, oliko todellakin tarkoitus, että seiniä ei suoristeta? Yksi uusi hallituksen jäsen muuttaneen tilalle oli jo ennen kokousta valittu, ja vanha hallitus (josta osa ikuisjäseniä) päätti itse jatkaa. Kahta lukuun ottamatta osakkaat antoivat hallitukselle vastuuvapauden.
  • Kokouksen päätyttyä puheenjohtaja ja isännöitsijä nousivat ylös, ja heidän perässään osakkaat. Kaikki kävelivät ulos! Huusin perään, että minulla olisi vielä asiaa... ehdin vain sanoa, että näillä miehillä on alentuva asenne erityisesti naisia kohtaan. Seisoin yksi huoneessa ja tunsin itseni yksinäiseksi.
Isännöitsijä promotoi (latinan verbistä promovere – siirtää eteenpäin)
Isännöitsijä tiedusteli parin päivän kuluttua sähköpostilla, mitä vikoja kylpyhuoneessani on? Lähetän pitkän kirjeen, jossa kerron sauma-aineesta sekä saunassa näkemistäni vioista, moitin valvonnan ja pyydän kopiota lopputarkastusasiakirjoista tai tiedon hallituksen allekirjoittamana oletteko sittenkin hyväksyneet asuntoni? Kysyn miten viat korjataan ja muistutan, että kylpyhuoneestani piti jättää huomautus lopputarkastuksessa!
Isännöitsijä laittaa parin tunnin kuluessa hallitukselle osoitetun kirjeeni urakoitsijalle ja valvojalle. Kun ihmettelen asiaa, isännöitsijä vastaa, että kyllä he mielestäni kuuluvat oleellisesti kuvioihin ja pitäähän heidän saada puolustautua! Hallitus ei asiaa käsittele. Mitään ei minulle lähetetä.
  • Vastuu asioiden selvittämisestä siirtyi minulle takaisin!
Laitan materiaaliedustajalle kuvakoosteen ja samat selostukset. Hän ei vastaa mitään.
Putkifirmasta soitetaan, että heiltä on tilattu altaan alaosan kääntö. Ihmettelen, miksi vain se, ja kuulen että isännöitsijä oli tilannut. Sanon, että urakoitsija tarkistaa kylpyhuoneen ensin ja sitten korjataan. Lupaan soittaa kun asia selviää.


Urakoitsija tutustui asiaan
Urakoitsija (se sama henkilö, jonka kanssa olin aiemmin syksyllä puhunut puhelimessa) käy katsomassa ja sanoo heti lattioista, ettet ole kuivannut lattioita, kun niihin on tullut paljon kalkkihärmää!!? Selitykseni jo alusta saakka näkyneestä lattioiden värjääntymisestä ohitettiin tökerösti asukkaan virheenä. 

Hän ei sano mielipidettään väreistä, vaikka hänellä on väritilkku mukanaan. Haluaa sauma-ainevalmistajan edustajan mielipiteen, ja ehdottaa minulle oman tarkastajan tuomista yhteistä neuvottelua varten paikalle.
Urakoitsija kertoi sauma-aineen vaihdosta, että valmistaja ei pystynyt toimittamaan tarvittavaa tuotetta (kuulemma jotain erikoisvalmistetta) joten he siirtyivät toisen valmistajan tuotteeseen. Syyt olivat siis muuttuneet, mutta eivät pitäneet paikkansa. Ammattimieheksi luulemani kaveri olikin yksi ”heistä”!
  • Ai, että saa olla tuttu, ihmettelen hänen vastattua, että käyttää tuttua kaveria. Mistä löydän tutun tarkastajan? Hän laittaa vastauksen isännöitsijälle ja valvojalle: ”Minusta kylppärissä ei ollut huomauttamista työn osalta. Sauma-aineen väri oli marmorinvalkoinen ja siihen onko se ok, minusta pitäisi edustajan ottaa kantaa.”
Valvoja uhkaa kunnianloukkaussyytteellä
Valvoja, saatuaan hallitukselle osoittamani kirjeen, uhkaa minua kunnianloukkaussyytteellä! Kerroin kirjeessäni mm. kokemuksistani edellisessä taloyhtiössäni, jonka sotkuisessa ikkunaremontissa ko. valvoja oli ollut mukana.

Valvoja kirjoitti.
- Lopputarkastuksen kunnollisuutta epäillään. Totean, että kaikki tarkastukset on pidetty ennalta sovitusti ja niistä on laadittu pöytäkirjat. Puutelistat on jaettu osakkaille asianmukaisesti ja ne on luettu / tarkastettu lopputarkastuksissa. Olen suorittanut työni kaikilta osin täydellä vakavuudella ja valvonut, että työstä tulee määräysten ja suunnitelmien mukainen, mutta en ole lähtenyt kaikkiin ”kelkkoihin”.
- Valvonta on tehty sillä periaatteella, että käydään tarkastamassa ennalta sovitut, piiloon menevät työvaiheet, eikä anneta peittää ennen kuin tarkastus on suoritettu. Tätä menetelmää olen noudattanut vastaavissa toimeksiannoissa 15 vuotta. Pidän tätä edelleen parhaana ja kustannustehokkaana menetelmänä. Yleisesti korjaukset, joita ei ole lopputarkastuslistoissa, korjataan vuositarkastuksessa. Tämä tapaus voi olla poikkeus. Kaiken kaikkiaan ihmetyttää tämä näin myöhäinen voimakas protestointi, hän ihmettelee.

Vastasin hänelle.
-On ikävää, jos pitkä onnistunut ura kokee kolahduksen. Huomautan aluksi, että kirjeeni sisältö tuskin oli suuri yllätys, sanoinhan suoraan kesäkuussa ”Kenen puolella oikein olet, oletko saanut voitelurahoja”, kun kieltäydyit ottamasta koepalaa saumasta! Edustajankin piti tulla tuolloin paikalle. Soitit hänelle, mutta et kertonut, miksi hän ei tullutkaan. Sen jälkeen saumoja korjattiin kiellostasi huolimatta, koska laatoittaja tunnusti niissä olevan vikaa. Joten kenen ”kelkkaan” menit?
- Ehkä asiakaspalaute ei ole kuulunut työtapoihisi. Mistä luulet valitusten putkiremonteista johtuvan, jos valvojat tekevät työnsä hyvin? Mene ihmeessä tekemään poliisille ilmoitus, jos koet itseäsi loukatun! Kunnia on hieno asia, jos sen sisällyttää työhönsä. Mutta eikö asiakkaan tyytyväisyys mittaa myös jotain, minne siitä voi valittaa jos ei tekijöille tai taloyhtiön hallitukselle?
- Isännöitsijä ja puheenjohtaja estivät yhtiökokouksessa putkiremontista puhumisen ja hallitus pyysi minulta kokouksen jälkeen listaa virheistä. Isännöitsijä lähetti kirjeeni myös sinulle ylittäen valtuutensa! Hänestä sinulla on enemmän puhe- ja puolustusoikeutta kuin talon osakkailla, jatkan selitystäni. - Kerrot valvonta-asioista vesieristetarkastuksena, mutta miksi remontissa ei ratkottu materiaaliongelmia tai muita vastaavia? En ole tyytyväinen siihen, että sauma-asiaa ei selvitetty ollenkaan, kirjoitin hänelle.
Miten valvoja valitsi sen oikean suunnan, jos minä olin väärä kelkka.


  • Asiaa ei haluta viedä kylpyhuoneeni ulkopuolelle. Siitä on tullut leikkikenttä, jossa pallotellaan, kelkkaillaan ja leikitään sanaleikkejä. Onko taloyhtiön tilaamalla valvojalla ammattitaitoa ollenkaan, kun hän tarkastaa vain vesi-eristeet? Kuinka monta käyntiä ja asiantuntijaa tarvitaan jälkiselvittelyyn.

Ei kommentteja: