PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

2010/04/04

2. osa: Pientä pintakorjausta

Nurkkien silikonisaumojen reunoihin tulee aukkoja, saumoissa on railoja, paloja irtoaa yms.
Laatoittaja tuli väärän värisen silikonin kanssa korjaamaan silikoniongelmia. Hän luuli seinissä käytettyä saumaväriä harmaaksi. Totesi vielä, että se joka on nämä tehnyt... Kysyin siihen, sinä et ole näitä tehnyt? En, vastasi hän.

Vettä pöntön alle
Pöntön alta tulee yllättäen valkoista vettä? Pöntön takaosasta puuttuu silikoni n. 5 cm pituudelta, vesi on mennyt siitä sisään ja se sisältää seinien materiaalia eli väriä ja kalkkikiveä. Vihreää vesieristettä näkyy pöntön alaosan reunassa! Vesivahinkoa kuivateltiin. Lattiat värjääntyivät tämän johdosta lisää vaaleaksi.
Mutta, miksi vettä tulee ulos, jos silikoni laitetaan veden estämiseksi ulkoa sisään....?
Otan kameran ja kuvaan nurkat. Kuvien avulla näen paikkoihin, joita muuten ei näe. Alan kiinnostua varsinkin alaosista ja kulmista, niihin eivät työnjohtajat ja valvojat koskaan katsele. He katsoivat aina yläviistoon.
Oli kulunut 4 kuukautta saumojen teosta. Saumat vaikuttivat pehmeiltä, ne kuluivat pinnalta veden voimasta. Tummia läikkiä ilmestyy sinne tänne seiniin ja lattialla liikkuu vaaleata väriä joka kiinnittyy sinne. Se ei ole kalkkikiveä, joka imestyy vasta kolmen vuoden kuluttua. 
Reikä ruuvimeisselillä ja vastuussa olevien tenttausta
Tein käsivoimin ruuvimeisselillä reiän saumaan, mikä vaikutti puuta pehmeämmältä. Siitä valui kovettumatonta sauma-ainetta jauheena. Tarkastuskäynnillä oleva valvoja ei suostu katsomaan sinne päinkään! Ehdotin koepalan ottoa! 

Hän totesi vain, että eihän se voi olla pehmeää! Moitti minua siitä, että reikiä tekemällä vahingoitan vesieristettä! Kehotti urakoitsijan työnjohtajaa paikkaamaan lähteneet palat. 
- Entä kun lähtee siitä vierestä uusi pala, kysyn.
Ihmettelin hermostuneena, kenen puolella hän on, kysyen, oletko saanut voitelurahoja? Hän vastasi ”No, no...”! 

Työnjohtajalta tiedustelin, miksi hän oli vaihtanut sauma-ainevalmistetta lupaamastaan tuotteesta toiseen? Hän sanoo, ettei halua vastata. Painotan  puheenjohtajalle, että kaikille osakkaille tulee vaatia samanarvoinen remontti! Isännöitsijä sanoo, että me luotamme valvojaan, voidaan tilata uusi tarkastaja, jos et ole tyytyväinen, mutta jos häviät, maksat kaiken!

Laatoittajan moraali
Laatoittaja katseli hetken tekemääni reikää, ja totesi, eihän nämä ole edes kovettuneet! Hänestä paikkailu ei riitä, oli korjattava enemmän. Hän oli keskustellut työnjohtajansa kanssa ja kertoi tekevänsä vastoin tämän päätöstä. Työmiehet olivat jopa valmiita poistamaan laatat ja uusimaan seinät.

Saumojen pintakorjaus 18.6.2008
Laatoittaja ja yksi harjoittelija poistivat saumojen pintaa. Se oli kuin kesämökille talveksi unohtunutta kiteytynyttä sokeria, joka hajoaa kevyesti rapsuttamalla. Alasaumat olivat kuin pelkkää sementtiä, josta kaikki muut aineet ovat huuhtoutuneet pois. Itse rapsutin saumakohtia avuksi puisella kynsinauhatikulla. Saumat olivat kuin koululiitua. Ihmettelin miksi kaikkea ei poisteta? He levittivät uutta saman valmistajan sauma-ainetta vanhan sauma-aineen päälle! Yläosiin ja kulmiin jäi vanhaa materiaalia.
  • Kaksi päivää myöhemmin saumojen tummeneminen näkyi taas alasaumoissa! Työmiehiä kiellettiin puhumasta minulle. Olivatko valvoja ja työnjohtaja tehneet jonkun keskinäisen sopimuksen sauma-aineen vaihdosta, kun kaikki vaikenivat?
Myyjät opastavat eksytettyä kulkijaa
Rautakaupan myyjät ihmettelivät valokuvistani, miksi altaan alaosa on väärinpäin ja hanat vinossa? Kerron mitä on tapahtunut. He sanovat, ettei sinun tarvitse niitä selvittää, se kuuluu urakoitsijalle.

Luovutustarkastus
Luovutustarkastuksessa, joka tehtiin yllättäen heinäkuussa ilman että puutelistoja enää kyseltiin, huomautin valvojalle kaikista vioista ja 3 cm vinoista seinistä. Työnjohtaja sanoi, ettei ollut tarkoituskaan seiniä suoristaan! Valvojan sijainen kysyi minulta, haluanko että hanat suoristetaan?
- Haluan, että kaikki se, mistä olen valittanut, korjataan, alkaen lattia. Laita sinne papereihisi asuntoni kohdalle suuri kysymysmerkki, sillä jos tämä saumojen väri yhtään tästä pahenee, niin sitten korjaatte kaikki samalla, vastasin kiukkuisena!
Taloyhtiön puheenjohtaja mainitsi, että onhan työnjälki kuitenkin parempaa kuin Venäjällä!

Kuukautta aiemmin korjatut alasaumat olivat luovutushetkellä jo uudelleen tummat.


Kumma, kun valmistaja ei myönnä asiaa?
Soitin muutaman kuukauden kuluttua urakoitsijalle ylimääräisestä laatanpoistolaskusta, sen mentyä vanhaan osoitteeseen. 
- Oletko sinä se, jonka saumat tummuvat, hän totesi heti aluksi? Kumma, kun Kiilto - materiaalin valmistaja ei myönnä asiaa, hän jatkoi. Hän mietti kanssani ongelmaa. Arvelin, että siinäpä kunnon ammattimies! Lupasin liottaa laattoja vedessä, tarkistaaksemme lähteekö niistä väriä. Tuntui pitkästä aikaa, kuin minulle olisi puhuttu kuin ihmiselle.
Uutta lisälaskua ei minulle lähetetty.

Muutama kuukausi myöhemmin menin joulusaunaan.
Ihmettelin saunan pesuhuoneen uusitun seinän saumojen reunoista pursuavaa mustaa tahnaa, kuin tervaa! Samaa, jota minulta oli alussa seinistä valunut. Saunan seinät olivat ennen käyttöä kuivaneet puoli vuotta ja pinta oli kova, mutta jotain tapahtui pinnan alla... Siivooja kertoi puhuneensa asiasta hallituksen jäsenille. Olin luottavainen taloyhtiön osakkaisiin ja uskoin asioiden selviävän tulevassa kevään yhtiökokouksessa!


En tiennyt, että tämä oli vasta alkua... 

Ei kommentteja: