PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

2010/04/13

8. osa: Taloyhtiömme takuutarkastus

Takuutarkastus tehtiin kahden vuoden kuluttua (eli kesäkuussa vuonna 2010) remontin valmistumisesta. Tässä selostus on sijoitettu muun tapahtumaketjun perään käytännön syistä.

Tarkastaja RI Tero Honkanen (ins.tsto Honkanen & Huumonen Oy), urakoitsija, hallituksen vanharouva ja isännöitsijä olivat paikalla. Viimemainitut seisoivat parin metrin päässä eteisessä ja isännöitsijä nojasi ulko-oveen, huolimatta siitä etten halunnut häntä paikalle ollenkaan. Tarkastajalle sanoin heti ovella laittavani hänen nimensä blogiini.
- Olen ollut niissä usein, ei haittaa, vastasi hän.

Kylpyhuoneeseen saapumisen jälkeen taloyhtiön tilaama tarkastaja vilkaisi vasemmalle ja oikealle ja hieman viistosti ylös (näitä yläviistotarkastuksia) sanoen pian, en näe mitään muuta huomautettavaa kuin kattoläpimenojen korjaus.

Kaikki muu on normaalia
Hän vastaili kysymyksiini.
- On normaalia, että kalkkikiveä irtautuu kiinnitysaineista. 
- On normaalia, että seinät ovat kuoppaiset, ei niitä oiota!
- On normaalia, että lattiakaadot ovat tällaiset. Olen näitä niin paljon nähnyt, ei tämä poikkea muista!
- Ei näy painaumia, eikä irronneita paloja, ai missä... tuo on jo alun perin ollut tuollainen, nuo ovat olleet alun perin siinä. En minä mitään näe!

Hänen mielestään urakoitsija saa vaihtaa materiaaleja kesken remontin miten haluaa (YSE:n materiaalivalvontapykälässä sanotaan, ettei saa vaihtaa ilmoittamatta syytä tilaajalle ja valmistajalle)!
Seinien värimuutoksista kysyessäni hän nauroi, nuohan sinä kastelet suihkussa käydessäsi ja olethan muutenkin sanonut kastelleesi seiniä (naurua).
Pyysin häntä katsomaan tarkemmin seinää ja alinta saumaa, hän puhui lattianlaatoista ja miten ne ovat asetetut suhteessa ritilään.
Sanoin ritilästä, että se ei kerää vettä sivuilta. Ai onko näin, no sitten se on väärin valittu!

Kun sanoin, että työmiehet eivät tienneet materiaalien yhteensopivuudesta, sitä ei oltu kysytty valmistajalta. Hän totesi, että työmiehet nyt puhuvat mitä sattuu!
Urakoitsija ihmetteli, kuka on kehottanut sinua seiniä kastelemaan? Selitin taas, ties kuinka monetta kertaa!

Tarkastaja esti oven sulkemista
Pyysin rouva hallitusta, joka seisoi kauempana, tulemaan katsomaan lähemmäs. Minusta emme olleet vielä kaikkea selvittäneet. Tarkastaja sanoi, ettei rouvan tarvitse tulla ja lähti johdattamaan tätä rappukäytävään. Urakoitsija seurasi perässä. Ehdotin kahdenkeskistä keskustelua rouvan kanssa, kun hän nyt vihdoin oli tullut paikalle!

Otin ovenkahvasta kiinni ja aloin sulkea oveani. Tarkastaja nojasi oveen. Hän yritti estää aikeeni ja veti ovea auki. Kaikki miehet sanoivat, että voitte puhua tässä, he olivat yllättäen hädissään! Eniten tarkastaja, joka piti ovesta kiinni yhä lujemmin, nyt jo kaksin käsin! Tartuin molemmin käsin kahvaan ja sanoin, että kyllä minä päätän milloin oveni suljetaan ja kiskaisin. Tarkastajan ote kirposi.

Hallitusjäsenen kommentti
Hallituksen rouvahenkilö katseli eteisessä seistessään kylpyhuoneeseeni ja kysyi.
- Miksi lattiasaumat ovat niin ruskeat tästä reunasta ja muualla vaaleat?
Huhuh, ajattelin, ja vastasin.
- Koko lattian tulisi olla ruskea, siitä ongelmastahan tässä on juuri kysymys. Väri valuu seinästä?!
- Me kaikkihan saimme itse valita värin? hän sanoi.
- Niin juuri, miksi se saa sitten muuttua ilman, että asialle tehdään mitään, sanoin?
- Miksi et ole jo remontin aikana siitä huomauttanut, hän ihmetteli??!!
En edes kiroillut.
- Voisikohan sen pestä, ehdotti hän, tai maalata... mutta älä mitään vesivärejä käytä, vaan sellaisia... mitä niitä nyt on....
- Siitä vain, totesin, hallituksen sopii edes yrittää!

Hän poistui ja totesi tarkastusjoukolle, joka odotti rappukäytävässä.
- Onko sillä niin väliä, eihän siellä kylpyhuoneessa pysyvästi asuta!
Miesjoukko nauroi. Kiirettä ei enää ollut.

Alan ammattilaisten käyttäytyminen
Urakoitsija sanoi, että hän laittaa perintään sen laatanpoistolaskun, jota en ollut maksanut. Joka oli lähetetty väärään osoitteeseen ja se oli tullut minulle myöhässä. Tarkastaja liittyi kuoroon painottaen, että voihan laskut maksaa myöhässäkin! Olin pyytänyt uuden laskun erittelyineen vuoden 2008 lopulla, sillä tarvitsin verottajaa varten lisätietoja työn osuuden ylittävästä osuudesta. Kahdesta uusintapyynnöstäni huolimatta he eivät laskua lähettäneet.
Urakoitsija jatkoi.
- Olet itse aiheuttanut tämän, kun et päästänyt tarkastamaan silloin!
Minä ihmettelin.
- Eihän teille sopinut keväällä.
Tarkoittivat kuitenkin syksyä. Olisihan tämä pitänyt hoitaa jo remontin aikana... Onko tämä ”käytäntö” rakennusalan tapa kostaa.
Isännöitsijä jatkoi samasta aiheesta ja kehui, että hänellä on tallella kaikki sähköpostini, joissa estän tarkastukset! Siis ne viestit, joita olen täällä jo julkaissut. Sanoin, että ne löytyvät myös blogistani. Salaisen Love Storymme voi lukea huhtikuun puolelta. Erityisesti 5. osan.

Talon toimitusjohtaja
Isännöitsijä seisoi oviaukossa koko tarkastuksen ajan, vaikka hänen ei pitänyt olla edes paikalla. Hän oli jo pari kertaa poistumassa, mutta palasi kuitenkin takaisin ja antoi lopuksi palautetta. Mainitsi, että työselosteet ovat hallituksen salaisia asiakirjoja! Hän sanoi lisäksi harkitsevansa jotain toimenpiteitä valvojan puolesta, jota olen taas kohdellut kaltoin! Minusta isännöitsijä käyttäytyi kuin toimitusjohtaja. Sanoin siitä hänelle.
- Koska sinulla on aikaa siinä seisoskella, voisit mennä esimerkiksi tarkastamaan ruuvittomia lukkoja alakertaan, kun jatkuvasti tänne murtaudutaan. Olethan vastuussa kiinteistön hoidosta. Hän totesi ylpeänä olevansa talon toimitusjohtaja, sillä sitä hänestä isännöitsijä on!
Ilmoitin heille kirjoituksistani ja urakoitsija yritti neuvoa, ettei sitten... mutta ei osannut jatkaa, koska ei ollut varautunut asiaan. He olivat saaneet jo aiemmin päiväkirjatekstini tapahtumista luettavakseen. 

Porukkauhoa
Kuten aiemmin olen kirjoittanut remonttikiusaamisesta: ”Touhua voisi verrata työpaikkakiusaamiseen, jossa ihminen pyritään mitätöimään yksin ahtaassa kopissa, hänelle valehdellaan tai kysymyksiinsä ei vastata. Häntä kohdellaan kuin oikeutensa menettänyttä ja toivotaan, että hän luovuttaisi ja poistuisi kuvioista. Rakentaminen on kuin humalassa törttöilyä, jossa salailuun käytetään liittoutumista asianosaisten hyötyjien kesken! Kun vastuuta ei kanneta, ammattitaidon ja tilannetajun puutetta osoitetaan ylimielisyydellä!”
Ystäväni totesi, että ihan kuin pikkupojat hiekkalaatikolla, heitetään tytön päälle vielä porukalla hiekkaa, kun ensin on rikottu hänen nukkensa.

Tyytyväinen taloyhtiöhallitus
Paikalle tuli myös puheenjohtaja, joka kysyi, pitääkö mitään korjata? Hänelle sanottiin, että ei muuta kuin ulosmenojen päät. Hyvä sanoi puheenjohtaja!?
Näin kahden talon vanhusjäsenen ja viiden ulkopuolisen avulla taloyhtiön takuutarkastuksessa päätettiin, ettei mitään vikoja korjata. Lopputulos on sellainen mitä ennakoin. Urakoitsijoiden etuja valvottiin ison ryhmän kanssa. Rouva johtajaa vahdittiin, niin ettei tämä rasitu. Palkattiin ulkopuolisia yksityisiä asiantuntijoita, eikä virallisia, vaikka niin yhtiökokouksessa päätettiin ja tarkastuslaskut maksaa taloyhtiö. Onko hallitus tyhmä, vanha vai lahjottu, vai kaikkea tätä?
Saunan pesuhuonetta kävi monta eri firmaa korjaamassa ja sen seiniä pestiin ja hiottiin?! Yläkerran naista kehotettiin hankkimaan matto suihkunsa alle, ettei hänen suihkunsa ääni häiritse naapureita!

Takuutarkastusraportti löytyy sivusta erillistunnisteella ja se on yhtä huvittava kuin tämä tarkastuskäyntikin. Kertoo alan tavoista ja näkemyksistä, kun ongelmat eivät ole vikoja vaan ominaisuuksia!

Ei kommentteja: