PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

2010/04/17

Hyvä valvoja

Kylpyhuoneen valmistuttua asukkailta kysytään, mitä vikoja on kylpyhuoneessasi? Tapa on ristiriitainen sen kanssa, että mm. kiinteistöliiton edustaja on sitä mieltä, etteivät asukkaat ole oikeita henkilöitä arvioimaan asiaa. Miksi meiltä sitten kysytään mitään? Tarkistetaanko kyselyllä sitä, miten vähän asukkaat huomaavat vikoja?

Haaste kaksintaisteluun
Jos valvoja kylpyhuoneen lähes korjaamatta hyväksyy ja valitat asiasta, tulee urakoitsijan  oma asiantuntija eli tarkastaja kertomaan, että ammattilaiset ovat oikeassa. Pärjätäksesi asiantuntijoiden kanssa, sinulta vaaditaan oma tarkastaja paikalle. Tulee tunne kuin haastettaisiin kaksintaisteluun. Molemmilla pitää olla oma adjutantti. Yksittäisen asukkaan tehtävä ei kuitenkaan ole näitä katselmuksia järjestää, sillä halutaan sinut vain vaientaa. Ala puolustautuu kyseenalaisin (puolueellisin) keinoin.

Hyvä valvoja - kenelle?
Valvojat ovat asiantuntijoita, joihin luotamme. Mutta mitä he valvovatkaan? Ehkä nimeen liittyy niin paljon suojaa ja ammattitaitoa, ettemme edes mieti, mitä se oikeasti on. Valvoja on taloyhtiön edustaja ja avustaa rakentamiseen liittyvissä kysymyksissä ja valvoo sen etuja, käy paikan päällä (myös pyytämättä), opastaa, ehdottaa, puuttuu virheisiin.

Rakennusalan ihmisillä on heti vastaus valmiina, kun kysyy sopivan valvojan nimeä? He suosittelevat tiettyä henkilöä, koska hän on hyvä! – hyvä, kenelle? Urakoitsijalle.
Eräs aloitteleva valvoja, tunnollisesti vikoja kirjattuaan ensimmäisen työpäivänsä päätteeksi sai puhelun urakoitsijalta, joka kehotti häntä olemaan vähemmän tarkka. – Jos aiot saada työtilaisuuksia jatkossakin, huomioi vain pieniä asioita, sanottiin hänelle, suuriin kiinnitetään huomiota vain jos on ehdoton pakko! Hän ei jatkanut alalla.

Miten hallituksen pitäisi järjestää valvonta?
Miten määritellään valvojan päätäntävalta? Tuleeko olla sopimuksessa, milloin hän on vain neuvonantaja ja milloin päättää lopputuloksen? Jos asunto-osakeyhtiölaissa on tasavertaisuusvaatimus, eikö hänen tulisi huomioida se? Jos hallituksella on vahinkovastuu, ja valvoja toimii välinpitämättömästi, kantaako vastuun siitä hallitus? Valvojahan toimii heidän alaisenaan, kuten myös isännöitsijä. Usein virheitä tapahtuu, kun sama henkilö on sekä suunnittelija että valvoja ja lopputarkastaja.

Asukasvalvonta
Minusta taloyhtiöllä tulisi olla asukasvalvontaa eli työmaavakoilijoita. He ovat taloyhtiön puolella. Kun seuraa mitä tapahtuu päivittäin työmaalla, ja kulkee tarvittaessa esim. työnjohtajan perässä, on varmemmin perillä asioista. Sen lisäksi kirjaa tekijöiden nimet ylös ja on läsnä. Eräät taloyhtiöt ovat tätä kautta saaneet paremman lopputuloksen ja ovat pysäyttäneet ajoissa tilanteita, joiden seuraukset olisivat olleet peruuttamattomia.

Taloyhtiöt ovat aivan liian luottavaisia. Jos tarkasti selvitetään etukäteen, mitä on tilattu ja mitä on luvattu, ja kaikki osapuolet tietävät ne, ristiriita vähenee. Sekundaa kukaan ei kuvitellut ostavansa. Älkää antako kaikkea ammattilaisten päätettäväksi. Taloyhtiön hallinnon puolelta ei saisi olla vain yksi henkilö valvomassa remontin asioita (ja päättämässä laskujen maksuista).

Ei kommentteja: