PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

2015/05/12

LTO -järjestelmän vaikutus taloyhtiöön

Viime syksynä asennettiin taloyhtiöön LTO –järjestelmä, jonka avulla lämmitetään kuuma vesi poistoilmaa kierrättämällä. Sen vaikutuksesta saimme ensikäden tietoa, kun viime vuoden tilitiedot julkaistiin. Parin kuukauden käyttökokemuksella toimintakertomuksen väite on, että saisimme sillä n. 900 euron energiasäästön kuukaudessa ja sähkön käyttöä se lisää huomattavasti.
Mutta…
onko tulos vain muutaman kuukauden kirjanpidollinen vakuuttava laskutehtävä, missä ei ole huomioitu kaikkia seikkoja, mitkä alensivat energian kulutusta koko vuonna. 

Tulosta vahvistetaan julkaisemalla vuoden 2013 lopun energialaitoksen kaaviot?? Miksi ei 2014, siitähän tässä oli kyse.
Oikealla sähkönnousu 2014 loppuvuodella
Lämmityskulut ovat olleet alhaiset lämpimän talven takia, vedenkulutus on ollut pieni, kun talossa oli koko vuoden n. 7-8 asukkaan vaje. Mm. taloyhtiön pesutuvan käyttö on vähäistä. Jos veden alentunut käyttö 98 litraan henkeä kohti ja lämmitystarpeen vaihtelut ulkolämpötilan mukaan otetaan huomioon, on LTO järjestelmän tuoma säästö n. 500 - 600 euroa kuukaudessa. Se on vähän, kun remonttiin otettiin 95 000 euron laina, jota lyhennetään tällä ”saatavalla säästöllä” seuraavat 12 vuotta. 

LTO -järjestelmä lisää sähkön kulutusta huomattavasti
Kuten jo aiemmin kirjoitin Kiinteistöliiton kommentin: ”Eräissä tapauksissa riittäisi julkisivun parantaminen tuomaan samat säästöt. Osa säästöstä hupenee kasvavaan sähkölaskuun, sillä lämmön talteenottojärjestelmä kuluttaa sähköä!”

Sähköä LTO -järjestelmä kuluttaa paljon. 10 vuoden aikana sähkönkulutus on taloyhtiössä ollut keskimäärin 30 000 KWh vuodessa ja nyt se lisääntyi kolmen kuukauden aikana jo n. 10 000 KWh, ollen koko viime vuonna 40518 KWh. LTO-järjestelmä oli käytössä vain 2,5 kuukautta vuoden lopussa. Sähkön hinta tulee nousemaan yli tuplasti, tämä oli jo huomioitu väitteessä 900 euron säästöstä.

Jos LTO järjestelmää suunnitellaan taloyhtiöön lisättäväksi, kannattaa siirtyä maalämmön käyttäjäksi ja tehdä vielä julkisivuremonttikin ja huomioida ilmastoinnin vaikutukset. Ei kannata uusia moottoroitua ilmastointia, jos sitä ei voi pitää edes kunnolla päällä, kun ikkunoiden uusinnan yhteydessä tuloilman merkitystä ei ole tajuttu.

Pihalla mummot olivat koko ajan ymmärtäneet asian niin, että poistoilmalla lämmitetään asuntoja! Asunnot eivät ole lämmenneet uudella järjestelmällä yhtään paremmin kuin aiemminkaan, he valittavat. 
Ilmastointi ei taas tunnu hyvältä siihen edeltävään korjaukseen verrattuna. Ikkuna pitää avata usein, että se vetäisi kunnolla. 
Voi taivas, kun mikään ei muutu.

Ei kommentteja: