PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

2010/04/13

9. osa: Takuutarkastusraportin vastauksia

Takuutarkastus suoritettiin tavanomaisena silmämääräisenä tarkastuksena, kirjoittaa tarkastaja Honkanen raportissaan. Hän suoritti erikoistarkastuksen kylpyhuoneessani siinä ilmenneiden listattujen vikojen takia.
Hän vastaa vikaluettelooni seuraavasti: 

1. Kansiston ominaisuus, ei sen vika
Vika: Rst – kaivon ritilä ei vedä muuten kuin keskeltä, vesi jää reunoille. Ritilän keski-kohta on koholla, vesi ei mene viemäriin vaan jää seisomaan ritilän oikealle reunalle?

Raportti vastaa: RST – kansisto on normaali pyöreällä reikäkannella varustettu kansisto ja sen ympärillä oleva teräslevyosuus on umpinaista osuutta ja sen päällä saattaa vesi seisoa. Kaivon kannen korjaustarvetta ei ole. Vähäinen vesimäärä rst – levyn päällä pyöreän ritiläosan vieressä on kansiston ominaisuus ei vika.


Asukaskommenttini: Väärin valittu kuten tarkastaja totesi paikanpäällä. Ritilää ei ole lisäksi asianmukaisesti muurattu. Kyseinen ritilä kolisee kuin sade peltikatolla, siksi naapuria kehotettiin hankkimaan suihkumatto.
2. Saumojen värimuutokset seinissä ja lattialla 
Raportti vastaa: Laattapintojen saumauksessa ei värien osalta virheellisyyttä. Ruskean sauma-aineen pintaan tulee kalkkisuoloja jotka voivat vaalentaa pintaa. Sellaistakaan ongelmaa ei ollut todettavissa.Asukaskommenttini: Mitä se sitten on jos kyseistä ongelmaa ei ollut todettavissa? Saumalaastin numero seinissä on Kiillon marmorinvalkoinen 39 ja lattialla Kiillon ruskea 32 .
Hallitusmummokin näki asian tarkemmin.
- Miksi saumat ovat tuolla takana vaaleat ja tässä oven pielessä ruskeat? Miksi et ole valittanut remontin aikana? Voisit maalata ne..., mutta älä vesivärejä käytä...
3. Laatoitusten sauma-aineiden värimuutokset
Vika: Saumat ovat muuttuneet huokoisiksi ja niihin on tullut pintamuutoksia. Vanhan sauma-aineen kohdat ovat tummempia ja ne ovat karheita.

Raportti vastaa: Laatoitusten saumauksessa ei voinut todeta tavanomaisesta laadusta poikkeavuutta. EI KORJAUSTOIMENPITEITÄ.

Asukaskommentti: Laadun tarkkailua silmäilemällä, ei edes pintoja koskettu, eikä värikarttaa mukana. Värikartan kertoma ero: 39 on marmorinvalkoinen.


4. Seinäpintojen kulmat ja lattian kiemurat ja kaaret
Vika: Takaseinä on pinnaltaan kulmikas ja kaareva, erityisen häiritsevä on alin vaakasauma, jonka leveys ja kulmat ovat asetusten vastaiset.
Raportti vastaa: Lattian ja seinien laatoituksessa ei ole sellaisia virheitä tai puutteita, jotka aiheuttaisivat korjaustarvetta. Lattian laatoituksen jako on perustunut lattiakaivon sijoitukseen ja täysin laatoin kkaivon kehyksestä lähtemiseen.
Asukaskommentti: Vastaus kiertää kysymyksen. Seinälaattoihin ei lattiakaivon paikka vaikuta. Lattialaatoituksen jako ei määrää seinän kaartumista sisäänpäin.


5. Kulmalaatikon yläosassa sauma on kaventunut ja painunut syvemmälle
Vika: Kulmalaatan yläosan sauma on käytön aikana kaventunut ja painunut.

Raportti vastaa: Nurkkasaumat kaikilta osin yhtenäiset ja ehjät. Ei muutoksia nurkkalistan saumoissa.
Asukaskommentti: Vastaus ei ole esitettyyn kysymykseen. Toistaiseksi yhtenevä, mutta painunut ja kaventunut 2 mm levyiseksi. Muutoksista tarkastaja ei voi tietää.


6. Hän ei anna mitään vastausta remontin jälkeen saamiini usean kuukauden ajan tapahtuviin kastelukehotuksiin, joihin vastuullista etsin. 
Nauroi siihen paikan päällä. - Itsehän olet seiniäsi kastellut! 

Raportin tyyli on alentuva ja suurpiirteinen. Antaa olettamuksia vastauksina ja vastaa usein asian vierestä. 
Honkasen käytös oli epäammattimaista ja hän käytti tarkastustilanteessa voimakeinoja. Tarkastuksen tavoite oli saada tietämätön hallitus hyväksymään remontti ja siinä se onnistui.  

Raportti velvoittaa tilaajaa noudattaman korjauksissa YSE 1998 -lakia
"Asunto-osakeyhtiön ja sen osakkaiden tulee antaa urakoitsijoille Rakennusurakan
yleisten sopimusehtojen § 34 mukaisesti mahdollisuus tehdä heille kuuluvat
työt normaalisti toimitettujen ennakkoilmoitusten mukaisesti.
Mikäli YSE –98 mukainen tilaajan myötävaikutusvelvollisuus ei toteudu, ei urakoitsijoilta voida edellyttää korjaustöiden suorittamista."
Miksi ei rakentamisen aikana kumpikaan osapuoli ole valvonut YSE -98 sopimuksen noudattamista, mutta taloyhtiötä vaaditaan sen noudattamista nyt, kun niitä korjataan?
Kun pyysin yhtiökokoukseen käsittelyn aiheesta, onko taloyhtiö noudattanut remontissa YSE-1998 lakia ja asunto-osakeyhtiölakeja, minulle vastattiin vain, että YSE 1998 on mainittu sopimuksissa. Muutoin aihetta ei taloyhtiö käsitellyt. Outoa, että minä valvon taloyhtiön parasta enemmän kuin hallitus ja isännöitsijä.

Raportti jatkaa kylpyhuoneestani erittelyä:
7. Raportti: Lattiakaadot ovat toimivat. Kaadoissa ei korjaustarvetta.
Asukaskommentti: Silmäilemällä arvioitu, toimivuutta ei kokeiltu millään tavalla käytännössä.

8. Suihku vinossa seinän mukaisesti 3 cm
Raportti: Seinäpinnat ovat sellaiset pystysuoruudeltaan, kuin ne olivat ennen korjausta. KH – tilojen seinien rappauskorjaukset ja oikomiset pystysuoriksi ei ole ollut urakassa mukana.
Asukaskommentti: Tätä hän ei katsonut ja arvioi raportissaan väärään suuntaan sitä kaltevuutta.

9. Eteislaatikon vieressä on noin 1 m:n pituiset railot.
Raportti: Kotelon akryylikittaukset on kutistumien osalta urakoitsijan korjattava.
Asukaskommentti: Vaikka tarkastaja ei katsonut edes niitä. Kutistumia siis kuitenkin on havaittavissa?

10. Silikoni WC – pytyn ympärillä ei ole kunnossa, vesi menee sisään.
Raportti: Tarkastuksessa ei todettu WC – istuimen lattialiittymässä korjaustarpeita.
Asukaskommentti: Tarkastaja ei katsonut. Olisihan se ollut historiaa, kun joku olisi kumartunut alas. Jos siellä oli aiemmin 5 cm reikä, josta meni vesi sisään, on siellä ilmeisesti vieläkin aukko. Tai sitten se on silikonin ominaisuus, ei vika. Mutta meitä kansaa huijataan, että se olisi tehokas aine.

11. Putkien ulosmenopäät jätetty korjaamatta
Raportti: Urakoitsijoiden tulee korjata KH – tilan peilikaappiseinällä olevien vesijohtojen läpiviennit kattopinnassa.
Asukaskommentti: OHO! Onko tämä herjaa?

Näihin ei vastattu:
1. Väärät neuvot: seinien kastelukehotukset usean kuukauden ajan valmistumisen jälkeen on ollut virhe, koska työ ei ollut kuivunut kunnolla. Vastuullisten eli työnjohtajan ja valvojan olisi pitänyt perehtyä heti valmistumisen jälkeen ilmaantuneisiin ongelmiin. Kylpyhuonetta ei olisi saanut käyttää.
2. Kalkkikiviaineksen (sisältää sementtiä) vaikutuksesta altaan metalliosat sekä pöntön kansi ovat naarmuuntuneet korjausten aikana.
3. Altaan alaosaa ei mainita. Sitä ei korjattu.
4. Saumojen yläreunoista on irronnut paloja maalista, joka on vedetty vaakatasoon katon ja seinän kulmakohtaan. Tarkastaja väitti paikanpäällä, että mitään ei ole irronnut, pelkkä olettamus. Seinät kutistuvat ja monet asiat kertovat siitä.


Minusta urakoitsijoiden ja valvojien leima tulisi jättää kiinteästi kaikkiin heidän töihinsä.
Hyvä työ kauas kuuluu, huono vielä kauemmas!

Ei kommentteja: