PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

2015/07/19

Kalkkihärmä vai –härme, ammattilaisten tietotaito ja vastuu

Yleistynyt hakusana blogissani on kalkkihärmä. Mutta onko se härme vai härmä, ja mitä on härmettyminen?
Keskustelupalstat kertovat: ”Luultavasti se on kalkkihärmää, jonka aiheuttaa kosteus” tai ”Taitavat olla suoloja, jotka rakenteen kosteus nostaa pintaan. Kalkkihärmää on yleensä esim. uusissa tiiliseinissä.” Härmeen avulla voivat ammattilaiset syyllistää asukasta, kun vastuuta ei haluta kantaa. Mutta mikä on syy ja mikä seuraus?

Härmehtimisestä kerrotaan kivi- ja betonirakentajapiireissä asiallisesti:
- Sementti- ja kalkkisementtilaasteja käytettäessä rappauksen pinnassa voi esiintyä materiaalien kuivumisesta johtuvaa vaaleaa härmettä. Härme voidaan jakaa vesiliukoiseen alkalihärmeeseen ja kalsiumkarbonaattia sisältävään kalkkihärmeeseen.
- Alkalihärme on vesiliukoista sementissä aina esiintyvää alkalisuolaa, joka kuivuessaan muodostaa valkoisen kerroksen rappauksen pintaan. Suurin osa sementin alkalisuoloista peseytyy pois. Loppu voidaan tarvittaessa poistaa rappauspintaa vaurioittamatta kevyellä harjauksella tai painepesulla. Alkalihärmeen muodostuminen loppuu kun laasti ikääntyy ja tiivistyy.
- Kalkkihärme muodostuu sementtiä sisältävän rappauksen pintaan ilman sisältämän hiilidioksidin reagoidessa sementin kalsiumhydroksidin kanssa. Syntyvät suolat ovat vesiliukoisia ja kiteytyvät varsinkin huokoiseen rappauspintaan kalkkikiveksi (kalsiumkarbonaattia) veden haihduttua. Kiteydyttyään kalkkihärme ei kuitenkaan lähde pois pelkällä vesipesulla, vaan vaatii tehokkaan vesihiekkapesun. Vesihiekkapesu saattaa kuitenkin vaurioittaa rappauspintaa.

Kenen puoleen kääntyä jos vikoja ilmenee
Minulta on kysytty, kenelle esittää asia, jos huomaa vikoja taloyhtiön remontissa? Taustalla pitäisi olla hyvä hallitus, joka valvoo remonttia ja osaa vaatia hyvää tulosta, tai ylin vastuullinen tilaajaosapuolen projektinjohtaja. Varaudu siihen, ettet saa asiallista käsittelyä ulkopuolisilta yrittäjiltä. Valvojan päätösvalta tulee olla määritelty sopimuksessa. Taloyhtiö saa juuri niin hyvän remontin kuin sillä on hallitus.

En se minä ollut, se oli - Kiilto!”
Sain ”kalkkihärmävastauksia” remontin tekijöiltä ja materiaalivalmistajilta, kun aluksi asioita oli käsitelty valvojan kanssa lähinnä vaikenemalla. Annetuissa lausunnoissa on repliikkiainesta kesäteatterifarssiin, sanovat ihmiset. En tiedä keneltä vielä olisin voinut kysyä? 
Keskustelin työmiesten ja urakan työnjohtajan kanssa vioista, soitin myös puheenjohtajalle ja isännöitsijälle työmaatarkastusten lisäksi. Lisäksi kyselin valvojalta käyntien yhteydessä ja soitin perään ja kysyin, mitä on selvinnyt lattian värjäytymisestä ja muista ilmiöistä asunnossani. Valvojan mielestä asia ei aiheuta toimenpiteitä.
Kun soitin urakoitsijalle ja hän vastasi: Oletko sinä se, jonka saumat tummuvat. Kumma, kun materiaalin valmistaja ei myönnä asiaa, hän jatkoi.Myöhemmin kun hän kävi katsomassa, ja sanoi: ”Et ole kuivannut lattioita kun niihin on tullut kalkkihärmää.”

Kiillon tuoteneuvonta kirjoitti minulle 2 kk ikäisistä saumoista: ”Sauman päälle jää seisomaan vettä ennen kuin sementti on reagoinut loppuun asti. Sementti muodostaa reagoidessaan kalkkisuoloja, jotka sitten nousevat pinnalla olevaan veteen”
Kun painotin, ettei kyse ole vain lattioista vaan seinistä, neuvonta jatkoi: Ehdottamani kalkkihärmän sijasta saattaa lattialla olla kovettunutta saumalaastia. Jos seinäsaumoista varisee saumalaastipölyä lattialle, jossa se saa vettä, voi saumalaasti kovettua lattiasaumojen päälle.”

Kun työmiehet kertoivat, että he olivat ihmetelleet sauma-aineen koostumusta sitä sekoitettaessa, päätimme, että kutsun materiaalivalmistajan edustajan katsomaan.
Kiillon edustaja sanoi: ”Eihän se edes valu, sinä näet vain varjoja. Saumoissa on paljon reikiä, niitä ei ole tehty hyvin. Aineiden vesi- ja -jauhesekoitussuhde on myös tärkeä, työmiehet tekevät käsityötä ja jokaisen kädenjälki on erilainen. Ja voi olla myös, että se ei ole kovettunut, jatka kastelua!”  
Sanoin tämän jälkeen taloyhtiön valvojalle, että materiaali pitäisi tutkia? Tein käsivoimin reiän 5 kuukauden ikäiseen saumaan ja siitä valui jauhetta. Sanoin, etteivät saumat ole kovettuneet ja pyysin valvojaa katsomaan tekemääni reikää. Hän ei suostunut: Ei voi olla pehmeää!” Hän kirjoitti vuotta myöhemmin:”Olen valvonut, että työstä tulee määräysten ja suunnitelmien mukainen, mutta en ole lähtenyt kaikkiin "kelkkoihin”.”

Hallitusjäsenet eivät käyneet edes pyynnöstä katsomassa. Yksi kertoi vaimonsa olevan allerginen ja kysyi onko minulla kissaa, oli epävarma, voiko tulla. Toinen sanoi, että muuta omakotitaloon, niin saat mitä haluat. Tuli myöhemmin takuutarkastukseen ja ihmetteli, miksi et ole puhunut näistä aiemmin. Kolmas oli peruskiukkuinen ja väitti minun sabotoivan taloyhtiön ilmoitustauluja piirtelemällä niihin peniksen kuvia! 
Olivat selvästi keskustelleet, kun isännöitsijäkin kirjoitti: Taloyhtiön hallitus ja yhtiön valvoja eivät ole usean keskustelumme perusteella havainneet oleellisia virheitä kylpyhuoneessasi. Puheenjohtaja ja isännöitsijä olivat loukkaantuneet tekstistäni, missä viittasin heidän osuuteensa puolustaa asukkaiden yhdenvertaisuutta saada samanarvoinen remontti, että he vain seisoivat kylpyhuoneen ovella kuin kaksi tohvelia odottaen pääsyä kylpemään!
Kiinteistöliiton edustaja kävi ylimääräisessä yhtiökokouksessa päättämässä, ettei materiaaleja tarvitse tutkia, arvellen että olen mahdollisesti hankkinut ne jostain muualta kuin talon työmaalta. Valvoja työskenteli kiinteistöliiton omistamassa firmassa. 

Takuutarkastajan kirjoitti raportissa 2. vuoden kuluttua remontista: ”Sauma-aineen pintaan tulee kalkkisuoloja jotka voivat vaalentaa pintaa. Sellaistakaan ongelmaa ei ollut todettavissa”. Asiaa ei koskaan selvitetty.
Miksi näin monet ihmiset ryhtyivät vastustamaan ja väittämään mitä tahansa yhdestä vaivaisesta saumalaastista?

Se on kansiston ominaisuus, ei vika.
Mutta mitä ne kalkkisuolat sitten ovat, jotka voivat vaalentaa pintaa? Miltä ne näyttävät?
Olen kuivannut seinät ja lattian Sinituote-sarjan lakaisin/kuivaimella (joka toimii hyvin) suihkun alla olevalle kansistolle saakka. Kansiston keskikohta missä reiät ovat, on reunoja korkeammalla, ja siksi vesi ei mene viemäriin, vaan jää seisomaan reunalle. Kalkkihärmää alkoi näkyä noin 3 vuodessa kansiston reunojen saumoissa, missä vesi seisoo. Se näkyy näissä kuvissa vaaleina kasautumina tai pätkinä saumoissa.









Kun kysyin takuutarkastuksessa kansiston vettä seisottavasta ominaisuudesta tarkastaja Honkaselta, hän vastasi: Väärin valittu!” 

Takuutarkastusraportissaan hän kuitenkin kirjoitti:” RST –kansisto on normaali pyöreällä reikäkannella varustettu kansisto ja sen ympärillä oleva teräslevyosuus on umpinaista osuutta ja sen päällä saattaa vesi seisoa. Kaivon kannen korjaustarvetta ei ole. Vähäinen vesimäärä rst – levyn päällä pyöreän ritiläosan vieressä on kansiston ominaisuus ei vika.”

Mitä sanovat vesilaitokset:
Vedessä olevat metallisuolat voivat kiinnittyä erittäin lujasti keraamiseen materiaaliin ja muodostaa vaikealiukoisia kalkkipitoisia saostumia. Pinnoilla seisonut saippuapitoinen vesi voi jättää jälkeensä kalkkisaippuaa, joka on kerrostuessaan todella ongelmallinen poistettava. Paras tapa näiden saostumien eliminoimiseksi on niiden ennaltaehkäisy pintojen huuhtelulla ja kuivaamisella (esim. kumilastalla). Jos saostumia on päässyt muodostumaan, niistä pääsee eroon vain vahvasti happamilla saniteettitilojen puhdistusaineilla. Käyttöohjeita on noudatettava tarkoin, sillä muutoin on vaara, että esim. laattojen saumaukset kuluvat pois tai keraamisen materiaalin lasitus kärsii.
Onko kalkkisuola samaa kuin kalkkisaippua? Ja onko se kalkkihärmettä? Kiillon neuvontahan kirjoitti: … sauman päälle jää seisomaan vettä ennen kuin sementti on reagoinut loppuun asti. Sementti muodostaa reagoidessaan kalkkisuoloja, jotka sitten nousevat pinnalla olevaan veteen.”
Ennen kuin sementti reagoi, - mihin? Ilmaanko…Miksi silti kehotettiin kastelemaan
Loppupäätelmäni on: uudessa saumassa oleva härme voi olla sauma-aineesta irtoavaa kalkkia ja vanhoissa veden seisomisesta ja saippuasta johtuvaa kalkkisuolaa. Puhutaan kalkkihärmeestä ja veden kalkista, eikä oikein kukaan osaa sanoa, mikä on mitä. Mutta kun härmeestä tehdään syyllinen, pääsevät tekijät pälkähästä!
Vaikeaa on ymmärtää laattojen ja saumojen suosiota kosteissa tiloissa, kun niiden kovettumisessa, kuivaamisessa ja pesemisessä on näin suuri vaiva.

Kiillon tuoteneuvonta
Kysyin kaksi kuukautta remonttini valmistumisen jälkeen Kiillon tuoteneuvonnasta seuraavaa:
- Putkiremontin jälkeen, joka valmistui 2 kk sitten, ovat saumalaastit muuttaneet väriä. Remonttiporukka väittää, että se on Kiillon saumalaastin pigmenttivika. Tai, kun laattani ovat seinissä vaaleat ja laasti myös, mutta lattioissa ruskea laatta ja saumalaasti tumma ruskea, seinistä valuu väri lattian saumaan ja kun se on erivärinen, jää siihen!
Kiillon tuoteneuvonta antoi pesuohjeita:
Tilannetta voi yrittää korjata nyt pesemällä saumat happamalla pesuaineella esim. Kasperi. Saumat on hyvä kastella ennen pesua, ettei pesuainetta imeydy syvälle saumoihin. Hapan pesuaine ei ole hyväksi saumoille. Pesuaine laimennetaan ohjeen mukaan ja levitetään saumoille vaikuttamaan hetkeksi. Vaikutusta voi tehostaa hankaamalla saumoja kevyesti esim. karhunkielellä. Liiallista hankaamista ja liian karkeaa työvälinettä on kuitenkin vältettävä. Pesun jälkeen voi olla tarpeellista neutraloida saumat emäksisellä pesuaineella (Teho A 100). Ystävällisin terveisin, Malla Järvinen, Tuoteneuvonta, Kiilto Oy

Pari kuukautta tämän jälkeen kutsuin Kiillon edustajan katsomaan. Hän ensin väitti minun näkevän tummien saumojen kohdalla varjoja, mutta poistuessaan sanoi: Kastele niitä, jos ne vaikka tarvitsevat vielä vettä kovettuakseen!”
Takuutarkastajalta kysyin lopputarkastuksessa, kenen vastuulla ovat jatkuvat kastelukehotukset? - Itsehän olet seiniäsi kastellut, hän vastasi! 

Epäilen, ovatko puhdistusaineet sittenkin Kiillon päätuotteita? Heidän saumalaastinsa on kuin taimi, jota pitää kastella, että se kasvaisi oikeaksi laastiksi. Mutta jos käytät vettä kylpyhuoneessasi, pilaat saumat ja laatoituksen itse. 

Ei kommentteja: