PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

2010/04/04

1. osa: Vähättelyä ja peittelyä

Putkiremontin urakoitsijat ja taloyhtiön edustajat:
Rakennusliike Pekka Sipilä Oy; työnjohtaja Petri Ansamaa, urakoitsija Pekka Sipilä
Lahden Putkihuolto Oy; työnjohtaja Jani Koivistoinen
Valvonta, suunnittelu ja lopputarkastus Suomen Talokeskus Oy; valvoja Matti Pulkkinen ja avustajavalvoja Ismo Siponen
Taloyhtiön edustaja; hallituksen puheenjohtaja
Isännöitsijä Tmi Ässä-isännöinti; isännöitsijä Seppo Sammalkangas

Remontti alkoi 7.1.2008.
Yritin samalla poistaa keittiökaappejani. Lattialle valui vettä. Soitin työnjohtajille asiasta ja kaksi kertaa väitettiin, että vedet on katkaistu, koska näin oli suunnittelupalaverissa sanottu! Vasta kolmannen soittoni jälkeen asia tarkistettiin. Keittiön vesilinjat olivat yhteydessä viereiseen rappuun. Linjoja ryhdyttiin muuttamaan tammikuun lopulla ja putkia vedettiin komeroiden kautta eteiseen. Asuntoni remontti ei edennyt pariin viikkoon ollenkaan. Kaikki työntekijät joutuivat auttamaan laatoittajaa, vain yksi ammmattilainen oli paikalla. Kaikki olivat hermostuneita ja työnjohtajakin näkyi työmaalla. Viimeisellä viikolla parissa päivässä ilmestyivät laatat seinille ja pari nuorta harjoittelijaa rapsutti jotain nurkassa. Kaikki työmiehet kävivät katsomassa ja käyttäytyivät vältellen. Ihmettelin heille asiaa, onko se jokin yleinen tapa?

Kylpyhuone valmistui 15.2.2008
Siivooja ei voinut tehdä loppusiivousta, sillä silikonit laitettiin kulmiin juuri ennen luovutusta. Pesin seinät itse seuraavana päivänä. Aamuisin ilmestyi kylpyhuoneen lattialle vaaleata pölyä, kuin ”lumihiutaleita” olisi satanut! Tippuiko katosta jotain, ihmettelin? Imuroin aamuisin kylpyhuoneen lattiaa. Ihmettelin työnjohtajalle myös peltikattomaista räminää naapurin suihkukäynnin yhteydessä.
  • Epäiltiin, etten ole pessyt seiniä tarpeeksi vettä käyttäen, ja kehotettiin pesemään paremmin.
Remontissa tapahtui viereisen linjan yläkerrassa vesivahinko juuri työn valmistuttua. Työmiehiltä jäi hanojen ruuveja kiristämättä ja asuntoon valui vettä koko yön ajan. Vahinkoja kuivateltiin monta kuukautta! Vakuutusyhtiö maksoi korjauksen, mutta entiselleen asuntoa ei saatu.

Saumapaloja irtoaa ja saumat tummuvat
Parin viikon asumisen jälkeen lattialleni yhä tippui kaakelien saumapaloja, jotka jäivät kiinni sinne minne putosivat. Minua kehotettiin jatkamaan seinien kastelemista. Alasaumat suihkun vieressä tummuivat ja niitä hiottiin vaaleammaksi hiekkapaperilla. Minä suihkuttelin ja pesin seiniä usein. 

  • Talossa vaihdettiin ensimmäisen rapun jälkeen Kiillon sauma-aine toisen valmistajan kaksi kertaa kalliimpaan tuotteeseen eli Ardexiin.
Tarkastus
Ensimmäisiin valmistuneisiin asuntoihin tehtiin tarkastus 2 kk kuluttua valmistumisesta. Asukkaiden mielipide kysyttiin vioista. Valvoja luetteli ilmoittamani viat sanelukoneeseen ja sanoi pari kertaa perään, uusitaan. Kylpyhuoneeni lattian vaalentunutta värikirjoa pohdittiin. Asuntoni kohdalle pöytäkirjaan kirjattiin otsikolla "Urakoitsijoiden vastattavaksi katsottaviksi virheiksi ja puutteiksi":
- Kylpyhuoneen putkistojen kattoläpimenojen kunnostus. Kylpyhuoneen takaseinällä 170 cm korkeudella laatan pinta rikki, uusitaan. Kylpyhuoneen lattiasaumoissa on vaaleaa altaan alla ja suihkunurkassa. Eteisen seinätapetissa likajälki keittiön oven vasemmalla puolella, seinä maalataan, väri sovitaan asukkaan kanssa.
- Räminä johtuu siitä, että vesi osuu suihkuseinään, väitti valvoja naapurin aiheuttamasta äänestä, josta myös huomautin. Mutta miksi se kuuluu niin kovaa? Silikoneja korjailtiin sen jälkeen.
  • Alasaumoja hiottiin uudelleen vaaleammaksi hiekkapaperilla. Eteisen seinä maalattiin usean pyynnön jälkeen toukokuussa. Vain ne kohdat korjattiin, joihin valvoja oli sanelukoneellaan sanonut, korjataan.
Tummaa väriä valuu seinistä
Väri lattiassa lisääntyi, ruskeat lattiasaumat muuttuivat vaaleiksi. Seinien saumat tummenivat lisää vähän ylempääkin. Viemärissä näkyi tervamaista ainetta, jota sinne vedensekaisena valui! Mustat vesijorot valuivat oven yläpuolelta alas lattialle, kuin seinät hikoilisivat! Keskustelin työmiesten ja urakan työnjohtajan kanssa näistä asioista.
Soitin asiasta puheenjohtajalle ja isännöitsijälle, ja kyselin oliko asiasta mitään keskusteltu. Kukaan ei tiennyt mitään. Parin viikon kuluttua kysyin valvojalta, mitä on selvinnyt lattian värjäytymisestä ja muista ilmiöistä asunnossani. Valvojan mielestä asia ei aiheuta toimenpiteitä. Olin ihmeissäni! 

Valmistajan neuvoja
Otin yhteyttä sähköpostilla Kiillon neuvontaan, josta vastattiin: ”Jos seinistä tosiaankin varisee pölyä, ei saumalaasti seinissä ole kovettunut kunnolla. Saumoja voi vieläkin yrittää kovettaa antamalla vettä. Sementti voi edelleen jatkaa kovettumista vettä saadessaan. Jos seinäsaumoista varisee saumalaastipölyä lattialle, jossa se saa vettä, voi saumalaasti kovettua lattiasaumojen päälle.” Sain pesuohjeita.
  • Jatkoin seinien kastelua.
Mykkä tarkastuskäynti tumput suorina
Työmaakokous viiden miehen voimin kävi jälleen toukokuussa. Työnjohtajat seisoivat keskellä kylpyhuonetta peittäen takaseinän ja lattian väliset kurvit. Pyysin heitä siirtymään, että ovelta kurkkinut valvojan apulainen mahtuisi sisään. Valvoja katsoi paperista kysyen, onko takaseinän laatta vaihdettu? Ei, mutta lattia vaalenee ja alasaumoissa on reikiä, ne tummenevat ja hioutuvat pinnastaan veden voimasta, sanoin ja näytin asioita hänelle. Kukaan ei sano mitään.
  • Miehet poistuvat ja huusin rappukäytävään peräänsä, mitä tälle lattialle tehdään. Yritin luottaa heidän ammattitaitoonsa, mutta ihmettelin - onpa välinpitämätöntä!
Työmiesten paljastus
Toukokuussa urakoitsijan työmiehet kertoivat minulle, että he olivat ihmetelleet sauma-aineen koostumusta sitä sekoitettaessa. Sekoittajiksi ilmaantuivat harjoittelijapojat. Minun seiniäni ei laatoittaja ollut ehtinyt valmistaa, sillä urakassa oli tuolloin kiire. Kaikki muut auttoivat häntä. Päätimme, että kutsun materiaalivalmistaja Kiillon edustajan katsomaan.


Saumaedustajan käynti
Kiillon edustaja sanoi minulle puhelimessa, että kolmen kuukauden ikäisten saumojen pitäisi olla jo kovat. Paikan päällä kinasimme pitkään. - Eihän se edes valu, sinä näet vain varjoja, hän väitti ja yritti poistua. Talutin takaisin ja sanoin, että ethän sinä edes katsonut!
Hän huomautti, että saumoissa on paljon reikiä, niitä ei ole tehty hyvin. Moitti työmaiden kiirettä. Aineiden vesi- ja -jauhesekoitussuhde on myös tärkeä, työmiehet tekevät käsityötä ja jokaisen kädenjälki on erilainen. Ja voi olla myös, että se ei ole kovettunut!
Totesin, että se voi olla vähän liikaa kaikkea. Tuotevastuulaki ei ilmeisesti koske sauma-aineita? Kyllä nykyään tuotteen pitää olla sitä, mitä on tarkoitettu, tai se ei ole lain mukaista! Ehdotin tuotekehittelyä. Sen pitäisi olla esim. tuubissa ja olla levitettävissä suoraan ilman sekoituksia. Hän sanoi lopuksi, ettei hänelle ole mitään ilmoitettu, jos materiaalissa on havaittu jotain.

  • Hän kehotti kastelemaan seiniä, jos ne vaikka tarvitsevat vettä kovettuakseen! Kastelin taas, reippaasti!
Onko sinulla tuttuja alalla?
Ennen seuraavaa tarkastusta työnjohtaja tuli hiomaan hiekkapaperilla tummentuneita alasaumoja. Minä kielsin sen, ei enää! Saumaedustaja oli soittanut käynnistään hänelle. Hän kysyi, onko minulla tuttuja rautakaupassa, josta he materiaalinsa hankkivat? Hän käyttäytyi uhkaavasti. Soitin valvojalle ja kerroin sauma-aineen laadusta sekä edustajan käynnistä. Hän ei sanonut mitään.

Ei kommentteja: