PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

2015/08/05

Isännöinnin henkilöpätevyyteen etsitään uutta tunnusta

Karuselli pyörii ja taas uudistetaan! ISA on lomautettu ja uusi henkilöpätevyysjärjestelmä otetaan käyttöön loppuvuodesta 2015. Pätevöityvällä isännöitsijällä on oltava koulutusta ja työkokemusta sekä näyttöjä isännöintityöstä. Tällä hetkellä etsitään uutta nimeä uudistetun pätevyysjärjestelmän hyväksymille yksittäisille isännöitsijöille.

Minä ehdotan lyhennettä ICE eli jää (in case of emergency). Lyhennettä käytetään merkitsemään kännykkään henkilö, jolle ilmoitetaan tapaturman sattuessa ja joka tietää taustat. Se voisi tarkoittaa tapaturmaan valmistautuvaa tai tapaturma-altista isännöintiä, tai soita hätätilanteessa isännöitsijälle. Tulkinnan voi päättää itse.

ISA tunnuksen muutos 2011
Aiempi eli ISA tunnus, joka on (myös) kansainvälinen liikkumisesteisen symboli (International Symbol of Access) esim. esteetön sisäänkäynti rakennukseen. Tunnuksen mukaisesti harvoja mitkään esteet haittasivat ja toiminta oli esteetöntä, vaikka yksityiset isännöitsijät eivät sitä enää ole saaneet käyttää.
Tunnuksen käyttö muutettiin vuonna 2011:”Isännöitsijöiden Auktorisointi ISA ry auktorisoi vastaisuudessa yrityksiä ja luopuu nykyisistä henkilöauktorisoinneista vuoden 2011 loppuun ulottuvan siirtymäajan jälkeen. Uudistuksen taustalla on tarve vahvistaa Isännöitsijöiden Auktorisoinnin myöntämän ISA-auktorisoinnin merkitystä. Muutos tekee auktorisoinnista isännöintiyrityksille jatkuvan kehittämisen välineen. Se antaa myös taloyhtiöille entistä paremman mahdollisuuden käyttää auktorisointia palvelutarjoajien toiminnan laadun arvioinnissa.”

Noudatamme eettistä isännöintiä, koska kuulumme isännöintiliittoon
Miten kävikään ISA tunnuksen merkitykselle? Iso osa siirtyi vähitellen Isännöintiliiton jäseninä käyttämään eettisen isännöinnin merkkiä kopioimalla isännöintiliiton eettiset säännöt nettisivuilleen. Kertoivat noudattavansa niitä, koska kuuluvat isännöintiliittoon. Eikä suojellut ISA-tunnus edes valveutunutta yritystä, jonka yksittäinen työntekijä sai tuomion kavalluksesta.

Ostopalvelusopimusten käyttö  
Tunnuksen käyttö estettiin yksityisisännöitsijöiltä tuolloin. Yksi syistä oli se, että yksityiset yrittäjät tekivät ostopalvelusopimuksia toisen toimiston kanssa siirtyessään osa-aikaeläkkeelle tai muihin töihin. Yksityisyrittäjähän ei voi maksaa itselleen osa-aikaeläkepalkkaa ja tarvitsivat siksi eläkevakuutuslaitosta varten työnantajatodistuksen osa-aikapalkan maksusta. Kun löydettiin uusia palvelusopimuksia tarvitseva yrittäjä, siirrettiin oma tulovirta sinne. Esitettiin uutta reilua sopimustarjousta taloyhtiöille, ilmoitettiin itse siirtymisestä sen palvelukseen ja ne seurasivat perässä. Taloyhtiö sai näin uuden isännöitsijän entisen tilalle ja entinen nautti osa-aikaeläkettä.

Miten eroaa isännöintiliiton ja ISA auktorisoinnin valvoma eettinen isännöinti? 
Onko se sama asia kiertotietä käyttäen. Kuten Ekoisännät ky, jonka sivustoa olen seurannut jo useita vuosia. Teksti on pysynyt samana ja esitän sen kokonaisena ennen kuin he muuttavat tekstin: 
”Olemme Suomen Isännöintiliitto Ry:n jäsenyritys. Noudatamme työssämme hyvää isännöintitapaa (HIT).”
kun klikkaa esitettyä linkkiä, sieltä löytyy: ”Hyvä isännöintitapa - Isännöinnin eettiset ohjeet. Muutokset kiinteistöalalla tapahtuvat erityisen nopeasti, mikä edellyttää isännöitsijältä yhä enemmän ammattitaitoa, vastuuntunto, itsensä kehittämistä ja ajan hermolla pysymistä. Isännöitsijöiden Auktorisointiyhdistys ISA Ry on laatinut isännöintitapaa koskevat eettiset ohjeet vastaamaan jatkuvasti kehittyvää isännöintialaa. Päämääränä on turvata isännöintitehtävien riittävän korkeatasoinen hoitaminen, osaamisen lisääminen kiinteistönpidossa ja alan yleisen arvostuksen kohottaminen.”
Tämän jälkeen on vielä yksi linkki: Hyvä isännöintitapa - Isännöinnin eettiset ohjeet löydät täältä » Sitä klikkaamalla lukee: Server error 404 - File or directory not found. The resource you are looking for might have been removed, had its name changed, or is temporarily unavailable.” Siinä oli linkki ISA organisaation vanhoihin teksteihin, jotka muutettiin 2011. Kannattaisiko sivut päivittää, tai ainakin miettiä mitä se oikein tarkoittaa? 
Ja niinhän he tekivät.  


Erottuvan toimiston nettisivut
Pitäisin arvossa sitä, että eri toimistot erottuisivat edes nettisivujen kohdalla toisistaan. Nyt ne ovat kuin kopioita tosisistaan tilattavien asiakirjojen ja linkkiensä kanssa, joiden sisältöä ei edes mietitä. 
Mutta ainakin yksi erottuu muista eli lahtelaisen Jolaka Oy:n sivusto ja heidän  isännöintitapansa, jonka se julkaisee nettisivullaan. Eettiset säännöt löytyvät: http://www.jolaka.fi/palvelut/hyva-isannointitapa. Yrityksen henkilöstö kertoo myös ammattinsa, eikä vain kirjekursseilla saatuja tunnuksia. Siitä plussaa. 

Eettisen isännöinnin poikkeus, emme vastaanota palkkioita
Vantaalainen Aarre-isännöinti ilmoitti pari vuotta sitten nettisivullaan: ”Etsimme Aarre Isännöinnissä jatkuvasti uusia palvelutoimittajia. Tärkeintä meille on tarjota asiakkaillemme erittäin hyvää palvelua kohtuulliseen hintaan ja odotamme palvelutoimittajilta samaa. Monet palvelutoimittajat haluavat tarjota erilaisia vinkki-, välitys-, yhteistyö- yms. palkkioita isännöitsijöille. Eettiset ohjeemme kieltää kaikenlaisten palkkioiden vastaanottamisen, jotta emme olisi puolueellisia yhdenkään palveluntarjoajan kohdalla. Pyydämme että kaikki alennukset ohjataan suoraan taloyhtiöiden sekä asukkaiden eduksi.” 
Nyt yritys on poistanut tämän ohjeensa ja ilmoittaa noudattavansa isännöintiliiton eettisiä sääntöjä.


Ei kommentteja: