PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

2015/08/07

Odotamme vain kuolemaa

Kesällä bongasin suomi24 keskusteluista nimimerkki isän fiilikset tekstillä:
24.5.2015 ”Odotamme vain kuolemaa. 
Tältä tuntuu olla isännöitsijä. Yritän kiteyttää lyhyesti tuntoni: Mitä on isännöitsijän työ? Se on monotonista ja järjetöntä. Kuin eläintarhan häkkieläimen liikehdintää. Pohjimmiltaan odotamme vain lupaa kuolla.”

Tätä kommentoi yksi henkilö: 
”Toisaalta ymmärrän elämän ja perheen uhraamisen ja 12 tuntiset työpäivät, mutta sitten pitäisi olla kirurgin tai pankkiirin palkkataso. Hulluinta on juuri se, että isännöitsijä uhraa oman elämänsä niin halvalla! Siinähän ei ole mitään pahaa, että on huora. Mutta jos on halpa sellainen, niin se on hirvittävää!”

Tässä ovat kaksi ääripäätä alalta. Jos näistä tekee keskivertoisännöitsijän, olisiko se seuraavanlainen: pyrkii nostamaan eri tehtäville erillishintoja, ei tee kaikkea mitä lupaa, ei vastaa aina puhelimeen. 
Ei kehitä ( eikä tiedota) taloyhtiön käytäntöjä sellaisiksi, että palvelusoittojen ja häirinnän määrä vähentyisi, vaan tekee hinnaston lisätöille ja laittaa nettisivulle sähköisen 24t palvelulupauksen, mutta ei ilmoita siitä mitään taloyhtiön asukkaille, vaan antaa ymmärtää olevansa luotettava muille, jotka sivulle tulevat. 
Kerää taloyhtiöiden tileille irtorahaa remonttien yhteydessä, että sitä riittää käytettäväksi pikkukuluihin. Palkkaa kiinteistösihteerin hoitamaan juoksevia asioita ja keskittyy itse remontteihin, joista tienaa vuoden tai kahden vuoden palkanlisän verran ekstraa. Jos ei makseta, niin nostaa itse taloyhtiön tililtä.  


Keskustelussa jatkettiin: 
”Mitä palkkatyötä tekevän isännöitsijän pitäisi sitten tienata, jotta 12 tunnin työpäivissä olisi oikeasti järkeä? Jos lähdetään siitä, että normaalilla 8 tunnin työpäivällä ja 40 tunnin työviikolla pitäisi päästä noin 2500-3000 euron kuukausiansioihin (brutto), niin kun siihen laitetaan 50% lisää työtunteja eli aletaan tehdä 12 tunnin työpäivää ja 60 tunnin työviikkoa, niin mielestäni palkan pitäisi kaksinkertaistua!”
Summa summarum: renkinä isännöitsijän työssä ei ole järkeä, jos palkka jää alle 5000 euron kuukaudessa (brutto). Veikkaa että varsinkin pääkaupunkiseudun ulkopuolella aika monella jää ansiot tuon alle. Oikeastaan taitaa jäädä ihan jokaisella "renkinä" isännöitsijän työtä tekevällä!

Kiinteistönvälittäjät ja isännöitsijät 5021 euroa keskimäärin, joista isännöitsijät hieman vähemmän kuin välittäjät. 

Mutta sama asia, mikä on ollut todellisuutta jo vuosia terveyspalveluissa ja valtion tukemissa hoitopalveluissa on se, että isot osakkeenomistajat vievät potin. ”Suurimpien isännöintiyhtiöiden nettotulosprosentit huitelevat yli kaksi kertaa korkeammalla kuin Talouselämä 500 -yhtiöiden mediaaniarvo. Sijoitetun pääoman tuotolla mitaten isännöinti vaikuttaa suorastaan törkeän hyvältä bisnekseltä. Timo Multanen on Suomen isännöintikeisari. Hänen käsissään on vankka enemmistö maan kolmanneksi suurimman isännöintiyhtiön Reim Group Oy Ltd:n osakkeista. Alalla ei ole Multasta mahtavampaa henkilöomistajaa.” kertoo Talouselämä- lehti. 

Joten ollako narri vai herra, siinä kysymys, jonka jokainen ratkaiskoon omalta kohdaltaan? 


Ei kommentteja: