PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

2011/05/23

Keinoja ja apua hallitusmuutokseen

Muutos ei yleensä tapahdu yhden ihmisen voimalla. Joukkovoimaa, kouluttautumista, ja tietoa tarvitaan. Apuakin löytyy. 

Vaihtoehtoja:  
1. Jäseneksi hallitukseen, joka toimii kuin yhdestä suusta ja asiat päätetään sen ulkopuolella. Ei kannata! Etuoikeutettujen valta ja oikeuksien ylläpito vain jatkuvat. Vanha hallitus opettaa uudelle vain huonot tapansa. Moni hallitus on liian homogeeninen ja kollektiivinen ja jäsenet eivät tiedä olevansa vahinkovastuussa ja vaikuttamassa yksilöinä.

2. Uusia valitaan hallitukseen enemmän kuin yksi. Joskus onnistuu, mutta jäljelle jäävät vallanpitäjät ja sama touhu jatkuu. On raskasta tapella kokouksissa. Hallituksessa on kuitenkin mahdollisuuksia tuoda asioita esiin ja vaatia äänestyksiä, kertoa eriävä mielipide ja vaatia sen merkitseminen kokouspöytäkirjaan, tehdä valitus isännöitsijästä liittoon ym.

3. ”Kissa pöydälle” jolloin hallitus eroaa itse. Tällä keinolla on tapojen muutos onnistunut monessa talossa. Vaatii hallituksen syyllistämistä ja osakkaiden aktiivisuutta, painostusta ja tahtoa, suorastaan kiusaamista. Monet ikäihmiset ovat eronneet, kun kuulevat että heillä on vahinkovastuu. Samalla ei saa puhua siitä kuinka vaikeaa on jäseniä löytää, - hallitus istuu vastuuntunnosta ja uhrautuu!

4. Ota yhteys yhdistykseen nimeltä AKHA ry, joka on asunto- ja kiinteistöyhtiöiden hallinnan osaamisverkosto. Kysy mitä keinoja tilanteeseen on? Se on yhdistys, joka auttaa jäseniään ja sieltä löytyy mm. väliaikainen puheenjohtaja ja opastusta uuteen alkuun tai neuvoja taloyhtiöasioihin. Nettiosoite on http://www.akha.fi/.
Sivustolla on hyvä hallitustesti, aloita tekemällä se:
Se on vihreässä mollukassa "Tee esiarvio taloyhtiösi hallitustoiminnasta"

Tiedän kaksi taloyhtiötä, joissa on väliaikainen puheenjohtaja Akhasta. Tietoa hallinnosta ja taloyhtiöasioista on mm. seuraavilla sivustoilla:
Taloyhtiö.net                                      http://www.taloyhtio.net/     
ISA isännöinti/Hyvä isännöintitapa         http://www.isa-yhdistys.org/isa/    Asuntotietokeskus                                http://www.asuntotieto.com/
Kiinteistöklubi                                     http://www.kiinteistoklubi.com/       
Kiinteistöliitto                                     http://www.kiinteistoliitto.fi/       

Taloyhtiöväen viisastamiseksi kannattaa tilata luettavaa
Tilatkaa taloyhtiölle joku Kiinteistölehti, jota saavat kaikki vuorotellen lukea (tämä on hyväksi havaittu).
Ja muita painotuotteita, joita mm. Akha suosittelee http://www.akha.fi/julkaisut.php 
Koulutusta kannattaa hankkia kaikille uusille hallitusjäsenille, kursseja on paljon tarjolla.

Oma taloyhtiöni tulee pysymään kahden aivosolun talona vielä pitkään. Vanha väki ei halua mitään muutoksia ja pitävät siksi langat omissa käsissään. Heillä ei ole varaa asua talossa, mutta he eivät myönnä sitä. Hallituksessa ei saa ehdottaa mitään, eikä siellä äänestetä, monet lähtevät sieltä pettyneinä. Tosiasiassa siellä ei tehdä mitään talon hyväksi. He vain miettivät omia etujaan ja autopaikkojaan. 
Uudet asukkaat ovat sosiaalisia ja positiivisia. Muuttohalukkaita uusissa on useita. Vanhat mököttävät ylimielisinä ja kehuvat hiekkalaatikolla kuin kakarat, kuinka hyvissä väleissä he ovat hallituksen kanssa. Saavat mm. käyttää sen vanhan hallitusjäsenen tyhjää autopaikkaa tarvittaessa omien autojensa pysäköintiin, jos eivät halua viedä sitä autotalliin! 
  

Ei kommentteja: