PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

2014/01/08

Mistä löytää tietoa, ketä uskoa?

Olen 7 vuoden ajan seurannut, mitä taloyhtiö- ja korjausrakentamisesta kirjoitetaan kiinteistöalan nettisivuilla. Sisältöjä muutetaan ahkerasti. 

Isännöintiliitossa kaikki taloyhtiössä tehdään puheenjohtajan ja isännöitsijän yhteistyönä, hymyillen kuin Strömsössä. Liiton mukaan isännöinti on moninkertaista asiantuntijuutta ja taloyhtiön johtamista, että arki sujuu, asumiskustannukset ovat ennakoitavia ja korjaukset suunnitelmallisia.

Kiinteistöliiton tavoite on kiinteistöjen korjaaminen. Mukana urakassa on monipäinen tytäryhtiövalikoima kasvavin suunnittelu- ja valvontaryhmin. He antavat vinkkejä viisaille ja varoittelevat usein asioista, joissa on tapahtunut vääryyksiä. He vaikuttavat tyyniltä ja hallituilta, mutta ovat käytännön toimissaan etäisiä kuin Downton Abbeyssä. Sitä voisi verrata terveysalan pörssiyhtiöihin, jotka imaisevat sisäänsä kaiken sen terveyspalvelun, mistä valtio maksaa tukia.
Molemmat vaikenevat tai vähättelevät asioista päättävät osakkaat, ihmiset, asumisen oikeat vastoinkäymiset ja realiteetit?

Suositan Tuoreet uutiset -nettisivuston seuraamista
Tuoreet uutiset -sivusto kertoo useiden eri lehtien linkkien avulla (päivitykset 3 minuutin välein) mitä kirjoitellaan muilla sivustoilla, ja se toimii ilman mainoksia. On asiallinen vaihtoehto netin viihdelinkeille.
Siellä voi seurata, mitä samasta ilmiöstä kirjoittavat Aamulehti, Kauppalehti, Taloussanomat, Talouselämä tai YLE, MTV, HS ym. sekä paikallis- ja erikoislehdet.  Se antaa laajan kuvan eri asioista, kuten talous, luonto, urheilu, media, yms. Parissa minuutissa sitä seuratessa saa kuvan siitä, missä mennään tai voi vierittää yhden vuorokauden uutiset linkkeineen ”Uusinta uutisvirtaa” väylästä vasemmalta.

Esimerkki 8.1.2014 Aamulehti aloitti 
”Puheenaihe: Viranomaiset ja rakennuttajat ovat tehneet asuntokaupoista painajaista”
- Urakoitsijalla on vain 10 vuoden vastuu laiminlyönneistä, ja konkurssilla tuokin aika lyhenee. Moni grynderi onkin sarjayrittäjä, joka vetää pöytälaatikosta uuden, maineeltaan puhtaan osakeyhtiön uutta rakennushanketta varten. Käytetyt yritykset hän lopettaa tai ajaa konkurssiin.
Tosiasiallinen vastuu siirtyy sarjayrittäjältä uuden asunnon ostajalle. Korkein oikeus on tosin päättänyt, että rakennusvalvonnallakin on pieni osavastuu rakennusvirheistä.
Yleensä vastuu pysyy asukkaalla myös sen jälkeen, kun käytetty asunto on myyty eteenpäin. Vastuun pituus riippuu siitä, onko kyseessä asunto-osakeyhtiö vai omakotitalo. Kiinteistön myyjä vastaa piilevistä vioista viisi vuotta.... jne
Kirjoittaja on ulkomaisissa yliopistoissa luennoiva tohtori.

Kauppalehti kertoi iltapäivällä:

”Verorekisteri otti niskalenkin harmaasta taloudesta”
- Verorekisteri on tuonut jo tuhansia rakennusalan pimeitä työntekijöitä valoisalle puolelle. Sen todistaa se, että rakennusalan laskusuhdanteesta huolimatta työllisyysaste on noussut. Harmaasta taloudesta on saatu hyvä ote uudisrakentamisessa, mutta korjausrakentamisessa ja omakotitalotyömaille on vielä tekemistä.
Näin sanoo rakennusalan Tilaajavastuu.fi-palvelun toimitusjohtaja Lars Alhbäck. 
Alhbäckin mukaan harmaan talouden torjunnan painopiste pitää nyt siirtää korjausrakentamiseen. ”Avainasemassa ovat taloyhtiöt, isännöitsijät ja hallitukset”, hän sanoo. 
Rakennusteollisuus ry:n tekemän työvoimakyselyn mukaan rakennusalalla on saatu toimitusjohtaja Tarmo Pipatin mielestä tuhansia työntekijöitä ”pimeältä puolelta valoisalle puolelle”....jne (teksti löytyy hakukoneen avulla)

Tähän kommentoi heti Talouselämä -lehti:
”Onko totta? Raksalla ollaan kavereita”
- Olen työssäni seurannut rakennusteollisuutta - muutaman vuoden Talouselämän toimituksenkin edustajana. Outoa jengiä tuo rakennusväki. Aina kun alan teollisuudella on kerrottavaa, se on kutsunut paikalle myös duunarien edustajan.
Tänäänkin RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti kiitti yhteistyöstä "vastapuolen" edustajaa. Siltä puolen tuli kiitosta myös työnantajille. "Jos me emme olisi olleet yksimielisiä, ei tästä olisi mitään tullut." ...jne

Ei kommentteja: