PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

2015/06/25

Asuntokohtaiset vesimittarit - onko niistä jotain harmiakin?

Yllättäviä seikkoja vesimittareista. Onko niistä todellista hyötyä vanhaan taloon asennettuina?
Putkiremontin yhteydessä vuonna 2008 asennettiin asuntokohtaiset vesimittarit. Sen jälkeen vedenkulutukseni pysyi monta vuotta tasaisena. Kunnes vuonna 2014 kylmän veden kulutus nousi useita tuhansia litroja! Tarkkailin asiaa, ja huomasin että kun hanan avaa suorassa normaaliasennossa, lämmintä vettä saa odotella hieman kauemmin kuin ennen. Aluksi vesi jopa kylmenee. 
Kysyin asiaa kolmelta henkilöltä, isännöitsijältä, LVIS–ammattilaiselta, joka kävi mittaamassa patteriverkostoa ja huoltoyhtiön edustajalta. Sain kolme vastausta.

Lämpö säädetään lämmönjakohuoneesta
Kysyin isännöitsijältä veden säädöistä: ”Olen tarkkaillut veden lämpötiloja kun hana avataan. Kuumaksi (siis kädelle sopivaksi) vesi tulee vasta yli minuutin valuttamisella, jos en käännä hanaa ääriasentoon vasemmalle. Ystäväni sanoivat, että sitä voi säätää, ainakin heidän taloissaan. Miten meillä?”
Vastaus: ”Käyttöveden lämpöä säädetään lämmönjakohuoneesta. Huoltoyhtiö seuraa säännöllisesti käyttöveden lämpöä, että se on riittävän lämmintä ja tarvittaessa säätävät sitä. Kannattaa kääntää hana ääriasentoon hetkeksi, niin saa nopeammin lämmintä vettä.”

Valutusajan mittaaminen
Paikalla käynyt LVIS-asentaja sanoi, että jos valumisaika lämpimäksi kestää yli 20 sekuntia, se on huono. Mittaus tehdään niin, että hana käännetään vasempaan ääriasentoon. Hän laski ääneen ja sai tulokseksi 16 sekuntia.
Talossa on eri rapuissa erilliset säädöt, uskoi LVIS-ekspertti, koska remonttien yhteydessä yleensä tehdään niin. Siitä ei ollut tietoa, onko säätöjä muutettu LTO-järjestelmän asentamisen yhteydessä. Koska asun lähinnä lämmitysjärjestelmiä, pitäisi lämpimän veden tulla tänne nopeammin, hän väitti. Katselimme pitkää eteiskäytävääni ja pohdimme, että vesi kulkee mittarista n. 5-6 metriä vesipisteisiin. Se vaikuttaa siihen, että maksan veden odottelusta.

Vesilinjojen kulkureitin muutos remontissa
Ennen putkiremonttia vesilinja kulki kahden vierekkäisen rapun välissä ja matkaa hanoihin oli vain metrin tai kaksi, koska eri rappujen kylpyhuoneet ja keittiöt ovat vastakkain.
Oli yllätys työnjohtajille kolmen viikon kuluttua remontin alusta, kun keittiööni yhä sai hanasta vettä. He väittivät kiivaasti vastaan, että vesilinjat oli katkaistu ja remontin valvojasuunnittelija oli väittänyt, että vesilinjat ovat rappukohtaiset!? Tämän väärän tiedon takia remontti hidastui ja vesilinjoja vedettiin eteisen katon kautta kylpyhuoneeseen ja sieltä seinän ja kaapin läpi keittiöön. Matkasta tuli pitkä. Mutta vaikuttaako tämä uudistettu vesilinjojen kulkureitti siihen että maksan vedestä jota en käytä vaan odotan? Onkohan se edes hyvä asia entisen sijaan?

Onko uusittu järjestelmä jo vanha?
Kun yksi talon oma huoltomies tuli kellarissa vastaan, hän kertoi kokemuksesta, että ”vanhat” vesimittareilla kuormitetut hanat kääntävät joskus kuluessaan vettä päinvastoin kuin on säädetty! Ymmärsin että tuleekin alun jälkeen kylmää vettä ennen kuin se lämpenee, kuten olin huomannut. Kun sanoin, että ne uusittiin viisi vuotta sitten, totesi hän, että ne ovat jo vanhat!

Vaihdinjuoksuputkikin valuttaa
Oraksella on 37 YouTube-videota hanojen huoltoon ja asennuksiin. Oras Suomi - Vipupohjaventtiilin asennus on hieno tekninen esitys, vaikka en ymmärräkään siitä mitään! Löysin myös sopivan sanan, vaihdinjuoksuputki, joka säätää suihkuhanaa ylä- tai ala-asentoon. Jos se valuttaa, se pitäisi korjata, kertoo video. 
Se on valuttanut koko ajan, asentamisesta lähtien. Onkohan remontin tekijöiden ammattitaito ollut kohdillaan?

Ei kommentteja: