Kaikki ne sanat ja asiat, jotka täältä puuttuvat, kuten lahjonta käytännössä, löytyivät blogista Timpurin paluu (poistettu) josta mieleen jäi Lahjonta asunto-osakeyhtiön hallinnossa on arkipäivää ja Mitäs me lampaat -osat. Nämä tekstit kertoivat siitä, miten tuttavalliseen suhteeseen nojautuva hallitusjäsenen ja isännöitsijän kaveruus johtaa helposti tietyissä tilanteissa esim. rakennusmateriaalien vastaanottamiseen. Näin hallitusjäsen huomaamattaan menettää auktroritettiasemansa lahjuksen vastaanotettuaan ja on nalkissa.
Sotkuja taloyhtiöissä
Olen yllättynyt kun 10:stä tapaamastani ihmisestä 8:lla on kokemus taloyhtiönsä laittomuuksista ja isännöitsijän erottamisesta. Mahtaa olla vilkasta alalla. Pari kuukautta sitten uskoin alan vilpittömyyteen, ja että vain jotkut yksilöt ovat lahjottavissa. Kauhistuttaa se, miten meitä johdatellaan ja taloyhtiöiden varoja hyväksikäytetään, ja tekijät ovat niitä, joihin luotetaan ja jotka usein myös asuvat kanssamme.
Usein ison remontin taloyhtiöedustajana toimii puheenjohtaja yksin, miksiköhän? Kun kuulee puheenjohtajien käyttäytymisestä taloyhtiöremonttien yhteydessä, ei voi kuin miettiä, mitä projekteja sinne taustoille liittyykään. Miksi hallitus ja eritoten puheenjohtaja ja isännöitsijä järjestelmällisesti vastustivat asian tutkimista ja väittivät, että mitään olleellista vikaa ei ole. Ja sitten joku toinen hallitusjäsen tulee paikalle ja ihmettelee, miksi et ole puhunut tästä remontin aikana?!
Osakkaiden keinot
Minä uskon holtittomuuden johtuvan hallitusten taitojen ja osakkaiden välinpitämättömyyden puutteesta. Valta on väärissä ja harvojen käsissä. Erikoistilintarkastus tai omat toimet varojen käytön valvomisesta pitää tehdä varsinkin isojen remonttien yhteydessä. Salailevalla hallituksella on syitä salailuun, ja salailu edistää taloyhtiöiden varojen hyväksikäyttöä tai jopa kertoo siitä!
Sanoisin taloyhtiöiden osakkaille, opetelkaa edes isännöitsijän nimi ja asunto-osakeyhtiölain perustat. Osallistukaa, kyseenalaistakaa, kysykää, äänestäkää ja laittakaa valtaapitävät ahkeraan kiertoon.
Hallitus ajaa lyhytnäköisesti omia etujaan
Tässä talossa pitkään asuneet henkilöt käyttäytyvät kuin asuisimme DDR:ssä. Miksi hyväksytään asioita miettimättä tai ajatellaan, ettei asia minulle kuulu? Jos ei kuulu, niin pian tuntuu, kun yhtiövastike nousee huonojen ja uusittavien remonttien takia.
Täällä on mm. hankittu ikkunaremontissa etupään asuntoihin parempi ilmastointijärjestelmä ulosmenoaukkoineen (joita puuttuu muutamista asunnoista kokonaan) ja kalliimmat materiaalit kylpyhuoneremontissa. Etupään varastoihin eivät varkaat enää pääse, ja jopa hallitusjäsenten rapussa on mattoja tuplasti ja parempia kuin muilla.
Miksi silti valitetaan vain isännöitsijän touhuista, kun heidän esimiehensä toiminta on vain omien asioiden ylläpitoa? Suhde isännöitsijään hallituksella pysyy vakaana yhteisten sopimusten sitomana.
Ammattiala, joka pilaa mainettaan
Aiemmin toin Kuningaskuluttaja –ohjelman antia esille tekstissäni "Mitä ja milloin korjataan" väliotsikon Luotettava isännöitsijä kohdalla. Onko isännöinnissä kuluttajansuojaa? Ja mitä voi tehdä, jos ei ole tyytyväinen?
Ohjelman voi lukea Kuningaskuluttaja –ohjelman nettisivuilta http://kuningaskuluttaja.yle.fi/ joka kertoo jutut arkistossa remonttiohjelmasta nimeltä Isännöitsijä – itsevaltias http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/1777.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti