PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

2011/04/22

Vanhusten hyväksikäyttö ja vanhukset vallankäyttäjinä

Vanhukset remontin järjestäjinä
Minulta on moni kysynyt, pitäisikö mennä kokouksiin, kun äidin tai isän talossa suunnitellaan putkiremonttia? Kyllä.
Iso remontti ei ole pieni juttu, johon vain palkataan tekijät. Taloyhtiöiden hallinto tulisi ennen remontin alkua muokata sellaiseksi, että siellä on eri-ikäisiä ihmisiä, joilla on kyky arvioida tilanteita ja ottaa itse asioista ja sopimuksista selvää. Lain noudattamisen suhteen on oltava tarkka, kun käsitellään suuria rahasummia.
Kiinteistön ylläpito ja suunnitelmallisuus ovat liian isoja asioita vanhuksille. He tekevät pakon edessä vain korjauspäätöksiä, jotka eivät saa maksaa liikaa. Huonon tuntemuksen ja sinisilmäisyyden takia seuraa huonosti suunniteltuja remontteja, outoja lopputuloksia, ja liian kalliita ja epäonnistuneita remontteja.

Vanhukset kaipaavat etupäässä käytännön neuvoja remontin ajaksi. Se on suuri muutos heidän elämässään, ja he eivät näin isoja juttuja jaksa pohtia laajemmin. Vanhukset ovat luottavaisia ja antavat helposti kaiken vallan ulkopuolisille asiantuntijoille. Jos taloyhtiö on sulkeutunut ja siellä ei kerrota asioista osakkaille, se on helppo hyväksikäytölle. Kun kaikkea ei kerrota, tulisi miettiä, onko aihetta salailuun?


Tuhoaako vanhakantainen hallinto yhteisöllisyyden
Mutta ovatko vanhukset vain hyväksikäytettäviä? Vai voiko heitä juuri siksi käyttää hyväksi kun he eivät toimi lakia kunnioittaen? 
Taloyhtiöissä on diktaattoreja, jotka eivät ole kuulleetkaan laeista. Se on yleistä, kun vallassa on oltu liian kauan, eikä ole jouduttu vastaamaan virheistä. On toimittu salaillen ja on huolehdittu vain omista eduista. Yhtiökokousten päämäärä on silloin vain vastuuvapauden saaminen.

Voimattomuus
Usein juuri tämä vanhusvoima ja vanhakantaisuus pitää toiset loitolla, ja taloyhtiöiden hallintotavat jatkuvat vanhakantaisena, salaisena ja kehittymättömänä. Kokoukset ovat tylsiä ja jäykkiä. 
Jos muutama nuorempi naapuri vielä hoitaa puuttuvat hallitusvalinnat kääntyen sopivien uusien puoleen, pysyy hallinto "samoissa opituissa tavoissa". Ja ihmetellään, miksi kukaan ei halua mukaan? Vallan ristiriita on juuri se, - jos lakia ei noudateta eikä ihmisillä ole oikeuksia, vetäydytään eikä mukaan haluta. Minusta se on viisautta. 

Ei kommentteja: