PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

2011/02/20

Osakkaiden osa ja vastuu

Tämä taloyhtiö elää aikaa, jota taloyhtiöt elivät 30 - 40 vuotta sitten, jolloin hallitusjäsenyys oli ylpeyden aihe! Ei silloin tarvinnut käsitellä isoja remonttiasioita, riitti kun pidettiin huolta talon asukkaiden sopivuudesta naapureiksi. Mitä täällä harrastetaan vieläkin.
Miten uudet osakkeenomistajat voisivat oppia ja tutustua koskaan oikeaan systeemiin, kun talossa liikutaan laittomuuden rajamailla ja hallitusjäsenet päättävät itse keitä "otetaan" hallitukseen? 

Osakkaan tulee huolehtia omaisuudestaan
Asunto-osake muuttuu usein ostamisen jälkeen henkilökohtaiseksi hyödykkeeksi, kun se koetaan vaihtoehtona vuokra-asumiselle. Vastuusta sen hoidossa ei olla kiinnostuneita, kun se voidaan huoltaa muilla. Maksetaan aina vain enemmän, ajattelematta, saadaanko vastinetta rahoille tai kenen taskuun ne menevät. Ei kysytä edes remontin hyväksymistilanteessa, mitä me ostimme. Tehdään vain niin kuin isännöitsijä ja puheenjohtaja sanovat.


Kollektiivinen vastuu vai osattomuus
Mutta vastuuasiaa voi myös taloyhtiö opettaa. Kollektiivista vastuuta eli kaikkien osakkaiden tekoja ja huomioita talon kehittämiseksi voi talon hallinto vahvistaa tulemalla vastaan esim. pihanhoidon tai rikkoutuneiden kohteiden ilmoituksiin positiivisesti suhtautumalla. Käytöksellä saa myös paljon aikaan hyvää, jos tahtoa on. 

Jos sinulle vastataan, ettei meidän rapussa tällaista ole, kyllähän tämän pitäisi sinulle kelvata tai onhan tämä sentään parempaa kuin Venäjällä, et halua talollekaan enää mitään hyvää, koska sinut siirretään osattomana sen ulkopuolelle.
Täällä pidetään huolta vain "oikeista naapureista", muita kohtaan käyttäydytään huonosti. Talossa on hyväosaisten (hallitusjäsenten)puoli, ja huono-osaiset pitäkööt itse huolta asioistaan. 

Huonoja remontteja
Kiinteistön korjaaminen on täällä lyhytjänteistä yhden asian hoitamista kerrallaan.
Talossa on tehty huonoja remontteja. Kaikessa on säästetty ja korjausratkaisuja niiden jälkeen on jouduttu tekemään, jopa terveystarkastajan päätöksillä. Eräät talousasiat ovat esityslistalla joka vuosi, kun niitä ei osata päättää tai edes ehdottaa, mitä niiden kanssa tehdään. Tälle hallitukselle ei pitäisi antaa enää mitään lupia yhdenkään remontin tekemiseen. Parempi, ettei tehdä mitään, kun tehdään ”sutta”.

Mutta ovatko osakkaat aidosti huolissaan, - eivät!
Toivovat vain että isännöitsijä hoitaa asiat kuntoon tai valitaan uusi isännöitsijä! Niin he eivät tajua, että huonoa hallitusta ei hyvä isännöitsijä välttämättä miksikään muuta. 

Ei kommentteja: