PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

2011/05/23

Taloyhtiöasioiden päivitys

Kun uusi asukas huomasi, että hänen asuntonsa numerolla kirjattu koppi olikin toisen varaama, hän uhkaili tavaroiden heittämisellä pihalle. Taloyhtiö oli tuolloin viisikymmentävuotias, kun varastokopit laskettiin ja huomattiin, että koppeja oli yksi vähemmän kuin asuntoja. Miksi se huomattiin vasta silloin?

Oletan, että harva vanhempi taloyhtiö päivittää itseään nykyaikaan muuta kuin pakon tai hallituksen jäsenten tahdon voimalla. Ja tuolloin yleensä vain ne asiat, mitkä heille ovat merkittäviä, muutetaan ja muiden asioiden kohdalla ei tapahdu mitään.
Elävätkö talot vanhaa elämää vanhojen elämäntapojen kera ja keskeisintä antia ovat vain autoasioiden muutokset? Jos hallituksen puheenjohtaja kulkee ainoastaan takaovesta autotallilleen, sille välille ja autoasioihin keskittyvät talon hankinnat valaistuksen ja autokatosten lisäämiseksi.

Päivitykset elämäntapoihin eikä vain talon rakenteisiin
Taloyhtiöt luovat kuntotarkastajien avulla (jotka ovat samoja valvojia, jotka huonosti valvovat talojen remontteja) 5-vuotissuunnitelmiaan rakenteiden korjaamiseksi.
Ei luulisi olevan vaikeaa päivittää (ilman näiden tarkastajien apua) talon keskeiset elämään liittyvät ongelmat edes 10 vuoden välein ja listata myös ne. Saattaisi kysely asukkailta tuoda hallituksen jäsenille vähän empatiakykyä muiden elämää kohtaan, ja ehkä joku rikkinäinen ovikin ennen talvea korjattaisiin!
Moni talo elää lisääntyneiden vuokralaisten ja muuttajien takia uudenlaista vaihetta, siihen reagoimatta. Toimin edellisessä taloyhtiössäni tiedottajana. Tiedotuksen muutoksiin ryhdyttiin siksi, kun elämä talossa oli muuttunut, eikä haluttu jokapäiväisten ongelmien takia marmattaa jatkuvasti pihalla. Toimitin Talosanomia ja Asukkaan opasta, kun mm. jätehuoltoa piti opastaa uusille tulijoille.

Taloyhtiön säännöt eilen ja tänään
Minulla on yhä tallella vanhat taloyhtiösäännöt 1970- tai 1980-luvulta. Seuraava teksti lukee sääntöjen alussa:
”Rakennus jossa asutte, on paitsi Teidän myös naapurinne koti. Jokainen on velvollinen kunnioittamaan naapuriensa oikeuksia ja suojelemaan yhteisiä etuja ja yhteistä omaisuutta. Järjestyksen ja siisteyden noudattamiseen ja hyvään naapurisopuun on kaikessa pyrittävä. Siten lisätään yleistä tyytyväisyyttä ja viihtyisyyttä asuntojemme ja alueemme piirissä.” Järjestyssäännöt olivat tämän tekstin perässä määritelty sääntöinä, joita tuli noudattaa.

Sen jälkeen säännöt muuttuivat järjestysmääräyksiksi ja niiden hieno yhteisöllisyyttä korostava linja katosi ja yksilön elämäntapojen normaaliutta korostettiin.
”Kukaan ei saa käyttäytymisellään tai muulla tavoin tarpeettomasti häiritä toisten asumisviihtyisyyttä. Talossa asuvien on muutoinkin noudatettava normaalin kotirauhan edellyttämiä käytöstapoja.”
Ja mitähän ”normaali kotirauha” tai "käytöstavat" kullekin asukkaalle nykyään merkitsevät? Yhteisöllisyyttä painottava aika on muuttunut yksilönvapaudeksi määritellä omat säännöt. Nuoret ainakin pitävät ihan normaalina yöaikaelämistä, jota vanhemmat kauhistelevat. "Minähän vain imuroin ja kävin suihkussa, se on ihan normaalia elämää, en pitänyt bileitä!" vastataan yöaikaan tapahtuvaan meteliin.

Ei kommentteja: