PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

2014/01/18

Sopimustulkinnat ja lupaukset

”Lahtelaisen koulun remontti myöhästyi”, uutisoivat paikallislehdet vuonna 2011. Koulun hammashoitolassa käyneenä, heti sen valmistuttua, seinässä oli metrin pituinen railo. Kaikki koulun tilat eivät olleet vielä käytössä, niitä korjailtiin.
ESS kirjoittaa nyt: ”Urakoitsijan mukaan kesken urakan oli välipohjan kosteusongelmien maksajasta ollut erimielisyyttä tilaajan kanssa ja oli päätetty, että urakoitsija tekee työt omalla kustannuksellaan ja vastuu selvitetään myöhemmin. Lahden kaupungin Tilakeskus oli pidättänyt viimeisestä maksuerästä noin 320 000 euroa, koska sen näkemyksen mukaan urakka oli myöhästynyt. Urakoitsija näkee asian toisin. Sen mukaan osa piirustuksista ei ollut valmistunut ajoissa.” Asiaa selvitellään tämän jälkeen oikeudessa. 

Miten tämän ymmärtää: Urakan myöhästyminen ja syyllinen eivät ole niin yksiselitteisiä asioita! Takuutarkastuksessa on selvästi muisteltu mitä sovittiin, eikä löytynyt sopivaa vakuutuksenhaltijaa, joka olisi ottanut virheet kannettavakseen!

Keskusteluja sovituista asioista ei kirjata
Taloyhtiöiden remonteissa on kyse myös sopimustulkinnoista ja kirjaamattomista lupauksista. Kun tapahtuu myöhästymisiä tai muita ongelmia, urakoitsija osaa neuvottelupelin. Silloin selviää, mitä oikeasti lukee sopimuksissa ja mitä sovittiin tilaajan kanssa. 
- Kukapa noita keskusteluja muistaisi, eikä niitä ole pöytäkirjoissakaan, kuten valvojamme kirjoitti minulle jälkeenpäin.
Hallitusjäsenet eivät tienneet täällä kahden kuukauden kuluttua remontin alusta, oliko sovittu rappukäytävien maalaamisesta? Yksi heistä kertoi, ettei hallitus käsittele remonttiasioita kokouksissa ollenkaan! Monia asioita yhtiökokouksissakaan ei edes kerrota, eikä varsinkaan kirjata ylös. 
Jälkikäteen oli toimintakertomuksessa kuvaus, että hallitus piti sen vuoden aikana 9 kokousta, joista 6 oli työmaakokouksia. Koska vain yksi hallitusjäsen osallistui niihin, ne eivät ole hallituksen kokouksia. Työmaakokousten pöytäkirjat olisi mukava nähdä, jos niitä yleensä edes on tehty. 
Hallitus on päätösvaltainen kun 3 on paikalla. Työmaan valvojalla ja isännöitsijällä ei ole sellaista asemaa, että he voivat päättää taloyhtiön talousasioista. Ja asiakirjojen sisältöhän on se, mikä merkitsee, jos asiassa oikeutta käydään. Yleisesti käytetään remonteissa yhden taloyhtiöpuheenjohtajan pehmittämistapaa, yksin hän joutuu aikamoisiin taisteluihin remontin aikana. 

Kokemus jälkineuvotteluista
Edellinen taloyhtiöni kävi neuvotteluja lähes vuoden ajan julkisivuremontin vahingoista. Valvoja oli luvannut 60 –luvun taloomme paremman äänieristyksen uusilla ikkunoilla, ja selitti jälkikäteen, että tarkoitti sen paranevan 70 -luvun taloyhtiöissä. Julkisivurappari laittoi lisälaskun, kun paikoitellen meni enemmän laastia kuin piti? Luulimme sitä urakkasopimukseksi! Odotan innolla, miten yksi talo selviää jo viime keväänä aloitetun, ja ensi keväänä jatkuvan julkisivuremonttinsa jälkineuvotteluista saman tekijän kanssa.

Takuutarkastuksen läpivienti on urakoitsijoiden tavoite. Sen hyväksymisellä saa taloyhtiön tilille jätetyt takuurahat käyttöönsä. 10 vuoden vastuu piilevistä vioista ohitetaan sen jälkeen huolettomasti syyllistämällä asuntojen käyttäjät.

Älkää luottako puheisiin
Käykää sopimus läpi ulkopuolisen henkilön kanssa ennen aloitusta. Älkää luottako puheisiin. Videoikaa, kuvatkaa tai nauhoittakaa keskustelut! Pitäkää päiväkirjaa, kirjatkaa kaikki tapahtumat ja viat ylös. 

Oikeastaan hulluinta asiassa on se, että palkattujen henkilöiden toimia pitää hallituksen jäsenten koko ajan valvoa!

Ei kommentteja: