PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

2011/03/01

Taloyhtiöt hyötyjien käsissä

Taloyhtiöosakkaiden tietämättömyys hallinnosta, yleinen välinpitämättömyys ja vanhukset johdossa ovat hyvä maaperä hyväksikäytölle. Tämä taloyhtiö ei ole harvinaisuus, vastaavia ja hurjempia tarinoita on paljon.

Käännetyt rahat nostetaan osakkaiden pussista
Aikamoiset korotukset yhtiövastikkeisiin tulee, kun asioiden annetaan jatkua pitkään. Useiden vuosien ajan ”käännetyt” summat voivat olla jopa yhden remontin suuruisia. Uskon täällä hävinneen muutamassa vuodessa epämääräisten touhujen ja huonojen remonttisopimusten takia ainakin 35 000 euroa. 
Tämä aika on helppoa huolimattomuuksille, kun hallinto on tottunut helppoon vallan pitoon ja muutoksia on tulossa. Ne menevät helposti ohi vailla tarkkaavaisuutta.

Hallitus on aina vastuussa
Ihmettelen monien taloyhtiöiden tapaa hoitaa näitä ongelmia. Miksi ei koko hallitusta irtisanota ja vaihdeta yhtiökokouksessa, kun rahakavalluksia paljastuu? Koko hallitushan on vastuussa talon rahojen käytön valvonnasta.
Usein isännöitsijä vain vaihdetaan, sillä ajatellaan, että hän on pomo, ja hallitukselle annetaan vastuuvapaus ja jatketaan samalla tavalla. Lisäksi hallitus vapauttaa isännöitsijän erottamisen jälkeen vastuuvapaudesta, kunhan vain päästään eroon. Ei ihme, että rötöstelyt jatkuvat.

Merkinnällä vastuuvapauden epäämiseksi saadaan asioita tutkituksi ja tilintarkastajat kiinnittäisivät enemmän huomiota asioiden hoitoon. Lisäksi osakkaat voivat vaatia tarvittaessa 10 % osake-enemmistön turvin tilien ja kuittien tarkastamisen pidemmältäkin ajalta. Sitä kannattaa ehdottaa, että asioiden selvittämiseen ryhdytään ajoissa.

Laskujen tarkastaja
Tositapauksia elävästä elämästä tapahtuu, kun isännöintiä hoitaa hallitusjäsen, joka on yrittäjä ja omistaa vielä useita asuntoja talossa, kun talousvaikeudet iskevät. Tai työsuhteessa taloon oleva hallitusjäsen, joka nostaa ylisuurta palkkaa erilaisia kuitteja esitellen. Tämä on mahdollisia vain, jos isännöitsijä on mukana asiassa, sillä hän hoitaa käytännön tilisiirrot ja vastaa kirjanpidon järjestämisestä. Miksi niin harvassa taloyhtiössä on hallituksella laskujen tarkastaja?

Pöytäkirjat satuja täynnä
Yleistä myös oikeuteen menneissä jutuissa on se, että taloyhtiön pöytäkirjat ovat päin mäntyä. Miksi ei pöytäkirjoja lueta seuraavissa kokouksissa ja ne allekirjoitetaan uskoen, että asiat ovat oikein. Pöytäkirjantarkastajat toimivat sokeasti.

Kokouksissa puheenjohtajan tulisi selkeästi ääneen ilmoittaa, mitä päätetään ja vahvistaa sihteerille, miten asia merkitään pöytäkirjaan. Näin myös pöytäkirjantarkastajat ja osakkaat kuulevat asian. Sihteerillä (yleensä isännöitsijä) ei pitäisi olla mitään omia satuja kerrottavanaan. Täälläkin pöytäkirjat taitavat kuulua ”peiteltyjen asiakirjojen” luokkaan, niitähän ei lähetetä osakkaille.

Kun taloyhtiöstä puuttuu avoimuus vähän joka asiassa, kannattaa olla tarkkana. Jos kysymyksiin ei vastata tai remontin kuluja ei kerrota, tehtäisiinkö sitä, jos mitään peiteltävää ei olisi?

Ei kommentteja: