Taloyhtiön asiantuntemus omien etujensa ajamiseen ja kyky yhteistyöhön ja keskusteluun ovat lähtökohta onnistuneeseen remonttiin. Jos ne ovat kunnossa, selviää kunnialla mahdollisista esiintulevista ongelmista. Netistä ei helposti löydy ohjeistusta tavalliselle osakkalle siitä, mitä on mahdollisesti tulossa.
Googleta: pieleen meni putkiremontti. Valitsin kolme juttua, joista selviää useat taloyhtiöiden remontteja koskevat ongelmakohdat.
1. Pieleen meni putkiremontti
2. Hyvin organisoitu korjaushanke säästää isännöitsijän voimavaroja
3. Painajainen taloyhtiössä
1. Pieleen meni putkiremontti http://www.rakennusmaailma.fi TM Rakennusmaailman numerosta 3/2008 ja samasta asiasta lisää http://www.kiinteistoklubi.com Riina Takalan kirjoitus, joka on Kiinteistöposti julkaisu PääkaupunkiseutuExtra 1/2009
Tarina helsinkiläisestä asunto-osakeyhtiöstä, jonka käyttövesi- ja viemäri-järjestelmän saneeraus epäonnistui täysin. Remonttia ei tehty tarjouksen ja urakkasopimuksen mukaisesti. Työtapa ja rakenneratkaisut erosivat urakkasopimuksesta sekä lupakuvista. Suunnitelmien ja valvonnan osalta syntyneet vahingot ovat seurausta suunnittelijan ja valvojan huolimattomuudesta. Tässä on kyse myös mainitsemani YSE 1998 puutteellisesta noudattamisesta. Rakennusaikaisen hallituksen toiminnassa on ollut puutteita, eikä sen ole katsottu toimineen huolellisesti. Taloyhtiön kiinteistövakuutusyhtiö on ilmoittanut, että vakuutuksesta ei korvata vahinkoja.
Vahingonkorvauskanteessa haastettiin kaikki osapuolet - urakoitsija, valvoja, suunnittelutoimisto, isännöitsijä hallinnointivirheistä ja vielä rakennusaikainen hallitus sen aikana tapahtuneista virheistä. Tämä tapaus mainitaan useissa suunnitteluohjeissa, koska sitä on paljon tutkittu.
Muitakin löytyy. Kiinteistölehden http://www.kiinteistolehti.fi artikkelissa 3/2010 kerrotaan pienen kylpyhuoneen tarina, jossa remontti ei mennyt putkeen. Miten seinässä kiinni olevassa pöntössä istutaan? Kuva näkyy lehtiversiossa.
2. Hyvin organisoitu korjaushanke säästää isännöitsijän voimavaroja -luento vuonna 2008, jonka on pitänyt isännöitsijä Joel Karvinen Tulevaisuuden Isännöinti -seminaarissa http://www.tulevaisuudenisannointi.fi/
Luennon pitäjä edustaa sukupolvea, jotka puhuvat asioista niin kuin aikuisille puhutaan ja tuntevat asiansa. Hyvä ammattilainen.
- Minusta onnistuneen putkiremontin ainekset lähtevät taloyhtiön johtamisesta monta vuotta ennen kuin putkimies on talossa. Tätä ennen hän oli muistuttanut, miten hyvään lopputulokseen voidaan päästä, kun on laadittu yhteiset tavoitteet ja toimintasuunnitelmat, organisoitu ja roolitettu projekti ja sen toimijat, hankittu hyvät kumppanit, tehty viestintäsuunnitelma ja huolehdittu omastakin jaksamisesta, näin kertoi Karvinen seminaarissa.
3. Painajainen taloyhtiössä on lehtiteksti ajassa osan arkistosta http://www.apu.fi/ .
Tämä tarina on niin hupaisa, että sanoisin osakkaille, älkää tehkö sitä remonttia! Tarvitsette sovittelijaa. Talon hallintotapa ensin kuntoon, ehdotan minä. Ajan kanssa osa omistajista muuttaa pois ja esteet vähenevät. Tekstin lopussa on lista neuvoja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti