PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

PUTKIREMONTTI -blogi taloyhtiöstä

2010/05/14

OHJE 3: Kalustevalinnat

Taloyhtiön remonteissa on usein luottava odotusvaihe kalustevalintoihin saakka. Jos remonttisuunnitelma hyväksyttiin jo ensiesittelyssä ilman että kaluste- ja laattavalinnat olivat nähtävillä, ne luvataan esitellä asukasillassa. Viidestä läheltä seuraamastani remontista vain yhdessä kaluste- ja laattaehdotuksista sai päättää urakasta päättämisen yhteydessä. Usein niitä ei esitelty asukasillassakaan, ne vain ilmestyivät käytävälle.

Lääkekaappimallisto ja varaston poistolaatat
Jos odotus palkitaan vanhanaikaisilla kalustevalinnoilla ja rautakaupan varastojen poistolaatoilla, siitä alkaa ensimmäinen shokkivaihe. Tämä yleinen ns. lääkekaappimallisto on yleinen 1970-luvulla valmistuneissa taloissa. Jos kalusteista ei saa edes hyvitystä, eikä niitä saa itselleen, jos tilalle hankkii omia ja taloyhtiö kuitenkin kerää niistä korvauksen, on tilanne jo suorastaan outo! Olisiko asukkaiden pitänyt vaatia kaikki informaatio, ennen kuin antoivat luvan remontin teolle? Eikö remontin suunnittelija tehnyt työtään, ymmärsikö taloyhtiön hallitus, mitä tilasivat? Asunnot ovat omaisuutta, korjaaminen on omaisuuden hoitoa ja sen arvon nostamista, miksi sitä ei hyödynnetä?

Sopimuksia ja yhteistyöliittoja
Kun otetaan halvat kalusteet, jotka myydään urakan mukana, jääkö urakoitsijalle niistä enemmän katetta kuin uutuusmalleista. Jos remontin suunnittelija merkitsee taloyhtiölle lähettämäänsä laskuun suunnittelupalkkion myös kalustevalinnoista, saako hän siten tarvitsemansa kannustinlisän. Sanotaanko taloyhtiölle, että suunnittelu on kallista, siksi teidän kannattaa ottaa nämä urakkaan kuuluvat kalusteet. (Sala)liittoteorioita, mutta alalla on aina tehty sopimuksia.
Korjausrakentamiseen ei ole useinkaan tarjolla asiakaspalveluystävällistä toimintamallia, vaan eri firmat toimivat hyvin eri tavoin. Tiedotuksen tärkeydestä puhutaan mutta se toteutuu harvoin, ja kokouksissakaan ei asioita kerrota. Taloyhtiö päättää korvausasian hallituksessa ja vaikuttaa hyvin yleiseltä, ettei asiasta kerrota asukkaille.
Yhtiökokouksissa ennen remonttia, joissa pitäisi aina käydä, tulisi heti ensimmäisenä selvittää se, minkälaista lopputulosta remontilta halutaan. Esitetäänkö halvan rinnalla toista vaihtoehtoa vai saavatko asukkaat itse tehdä valintoja ja missä ovat niiden rajat?

Ylimääräisten kokousten merkitys ja sisältö
Kun puutumme asiaan ja pyydämme tietoa sopimusten sisällöstä, alkaa selittely asunto-osakeyhtiölakiin vetoamalla ja yhdenvertaisuuspykälillä. Testataan kuinka kauan asukkaat jaksavat esittää vaatimuksiaan. Yleistä on, että suurin osa luovuttaa nopeasti ja taloyhtiö saa taas yhden uuden tyytymättömän pihakeskusteluihin.
Asunto-osakeyhtiölakiin vetoavalta voi kysyä, miksi kaikkea olennaista tietoa ei ole annettu, ennen kuin urakasta on äänestetty yhtiökokouksessa? Olivatko sopimusehdotukset nähtävillä ennen kokousta? Sama laki painottaa sitä, että taloyhtiön edun mukaista on, että asukkaille annetaan mahdollisuus tehdä omia perusparannusremonttejaan samaan aikaan.
Taloyhtiökokouksissa pitää siksi olla mukana päättämässä ja suunnittelemassa sen kehittämistä. Jos remontista on päättämässä vain talon vanhempi väki naapureineen ja nuoret pysyvät poissa, on lopputulos lääkekaappimallistoa, eikä niitä ole helppo myydä edes perillisten. Vanhuksilla on, kuten nuorillakin tarve säästää, mutta ovatko kalusteet se keskeinen ja sopiva tai ainoa säästökohde?
http://www.kiinteistolehti.fi/ Hyvän putkiremontin ensiaskeleet -artikkeli vuodelta 2005 kertoo kansantajuisesti yhtiökokousten määristä ja tiedottamisen merkityksestä remonttia suunniteltaessa.

Vastuunjakotaulukko
Taloyhtiöillä on vastuunjakotaulukko, jonka perusteella talo vastaa tietyistä korjauksista ja osakas lopuista (löytyy netistä tuolla sanalla, uusittu versio tulee 1.7.). Siihen kannattaa tutustua. Hyvä taloyhtiö tiedottaa näistä vastuuasioista ja uudesta asunto-osakeyhtiölaista, miten se vaikuttaa asuntojen korjaamisvastuuseen taloyhtiön ja osakkaan välillä.
Vastuutaulukon mukaan osakkaan korjausvastuulla ovat pesuallas, kylpyamme, suihkuallas, käsisuihkuletku, pesukoneen letkut, wc:n allas, säiliö ja istuin, laatat ja seinät. Eli kaikki muu paitsi hanat ja viemäriliitännät kaiketi... Kun laitetaan huonot kalusteet, alkaa kauppa taas pian käydä, kun niitä uusitaan.


Ei kommentteja: